Jobb agyak a bal árnyékkabinetből

Tizennyolc éve tagja az SPD-nek, a befolyásos német szakszervezeti vezető, Berthold Huber mégsem ajánlja az általa vezetett vasasszakszervezet, az IG Metall tagjainak, hogy a szeptember végi Bundestag-választáson a szociáldemokratákra szavazzanak.

- A szakszervezeti ajánlások ideje lejárt, az SPD-nek pedig tanulnia kell az olyan múltbeli hibákból, mint a szociális kiadások lefaragása vagy a nyugdíjkorhatár 67 évre emelése - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak Huber azután, hogy Frank-Walter Steinmeier, az SPD kancellárjelöltje bemutatta kormányzati csapatát.

Huber mellett a szocdemek reménybeli koalíciós partnerei, a zöldek is meglehetősen hűvösen reagáltak a bemutatott "árnyékkabinetre". - Ez nem az a csapat, amelytől valami merőben új dolog várható - hangoztatta Claudia Roth, az ökológiai párt társelnöke. Steinmeier csapatában tíz nő és nyolc férfi kapott helyet, a jelenlegi nagykoalíciós kormány szociáldemokrata miniszterei közül egyedül az egészségügyet felügyelő Ulla Schmidt hiányzik.

A politikusnő azért került "parkolópályára", mert kiderült, hogy spanyolországi hivatalos útját nyaralással kötötte össze, s az úthoz - éppen takarékossági okokból - sofőr vezette szolgálati limuzinját is igénybe vette. A luxusautót azonban ellopták, úgy, hogy a sofőrt a tolvajok elkábították. Időközben a kocsi előkerült, Németországban pedig Schmidt kérésére számvevőszéki vizsgálat indult, hogy valóban takarékos megoldás volt-e a szolgálati kocsi 3200 eurós spanyolországi megutaztatása.

A Steinmeier-csapatban új arcok is feltűntek, így például a kis- és közepes vállalkozásokért egy multimilliomos pénzügyi-befektetési vállalkozó, a 38 éves Harald Christ felel. Nála is fiatalabb a családügyi tárca élére kiszemelt 35 éves, az egykori NDK-ból származó Manuela Schwesig. A védelmi tárca élére szintén nőt, Ulrike Mertent (57) választotta a jelenlegi külügyminiszter-alkancellár. - Nálunk vannak a jobb agyak és a jobb ötletek - hangoztatta Steinmeier, aki azonban visszafogott-technokrata stílusával egyelőre nem jön be a németeknél. A legújabb felmérések szerint alig két hónappal a parlamenti választás előtt a szavazók 60:25 arányban Angela Merkel kancellárt és CDU-elnököt tartják kormányfőképesnek szociáldemokrata kihívójával szemben.

Frank-Walter Steinmeier és kampánystábja Potsdamban, 2009. július 30-án
Frank-Walter Steinmeier (front C), Germany's Social Democratic candidate for chancellor arrives with his so-called Kompetenz campaign team for a group picture in Potsdam, July 30, 2009. Steinmeier, whose SPD trails the conservatives in opinion polls ahead of the September election, said Health Minister Ulla Schmidt would remain off the campaign team until her use of the car, which was stolen while she was on holiday in Spain but later recovered, is cleared by the federal accounting office. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANY POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.