A kiábrándultság fordult az EP ellen

A politikába vetett bizalom hiánya, a politika iránti érdektelenség magyarázza, miért mentek el oly kevesen szavazni júniusban az európai parlamenti képviselőjelöltekre. Az EP által megrendelt Eurobarometer-felmérés szerint a megkérdezettek harmada mondta, hogy elégedetlen a politikai folyamatokkal. Ez különösen markánsan jelent meg Romániában, Bulgáriában, Görögországban és Cipruson.

A magyarok, a máltaiak, a spanyolok az érdektelenségükre hivatkoztak, az osztrákok és lettek pedig azt hangoztatták, "mindegy, kire adják voksukat, úgysem változik semmi". A politikai érdeklődés hiánya a fiatalokat jellemezte, míg a "mindegy" véleményt azok tették magukévá, akik elvesztették állásukat, vagy nem tudják fizetni a számláikat.

A választásokon a jogosultaknak mindössze 43 százaléka vett részt, ez a legalacsonyabb arány az 1979-es első közvetlen voksolás óta. A legkevesebben Szlovákiában és Litvániában, a legtöbben Máltán, Olaszországban és Dániában mentek el szavazni.

Európa hallgat
A member of the European Parliament reads a newspaper as he attends the first session of the EU parliament in Strasbourg July 14, 2009. The European Parliament elected ex-Polish Prime Minister Jerzy Buzek as its president on Tuesday, making him the first leader from a former Soviet bloc country to hold one of the top European Union posts. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE POLITICS IMAGES OF THE DAY MEDIA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.