Érdekünk a szlovák-magyar viszony javulása

Ma munkalátogatásra hazánkba érkezik a cseh diplomácia vezetője. Jan Kohout a Népszabadságnak nyilatkozva kifejtette, hogy a két ország és a két nemzet kapcsolata az újkori történelemben jelenleg a legjobb. Budapesti tárgyalásai során az időszerű külpolitikai kérdéseken kívül elsősorban a kétoldalú együttműködés további lehetőségeit tekintik át. Egyeztetnek időszerű uniós témákról is.

- Bő másfél évtizeddel ezelőtt kettévált Csehszlovákia. Menynyiben befolyásolta ez a fejlemény a két ország és a két nemzet kapcsolatát?

- Való igaz, hogy több mint tizenöt éve nem vagyunk szomszédok, de ez a tény a lényeget nem befolyásolta. Meggyőződésem, hogy újkori történelmünkben soha nem voltak ilyen jók a kapcsolataink, mint napjainkban, mert a demokrácia, a szabadság, a piacgazdaság, továbbá az uniós és a transzatlanti partnerség értékrendjére épülnek. Mindkét ország tagja az uniónak, s ennek köszönhetően jóval szilárdabbak a pozícióink a kontinensünkön, azokkal az államokkal szemben is, amelyek nem tagjai ennek az európai közösségnek. NATO-tagként pedig Csehország és Magyarország is bizonyítja, hogy nem csupán élvezzük a kollektív biztonság nyújtotta előnyöket, hanem közös felelősséget is vállalunk az észak-atlanti katonai szövetség békeműveleteiben.

- Budapesten miről tárgyalnak majd?

- Számos időszerű, a kétoldalú kapcsolatainkat és a már említett uniós és NATO-tagságunkat említő kérdésekről, valamint a visegrádi csoport további együttműködéséről. Nyilván kellő hangsúllyal kerülnek majd szóba gazdasági kapcsolataink, amelyek segíthetnek a mostani világválság következményeinek enyhítésében. Ilyen vonatkozásban is követendő a Mol és a Cseh Energetikai Művek (CEZ) stratégiai partnersége, amely nemcsak Közép-Európában, hanem távolabbi országokban is sikeres. Érdeklődünk majd a magyarországi aktivitásokat tervező cseh cégek támogatási lehetőségeiről. Szeretnénk egyeztetni az európai ügynökségek és kutatóközpontok lehetséges székhelyeiről, egymás támogatásáról, továbbá az európai bizottságok új összetételéről, az ír népszavazásról, a lisszaboni szerződés ratifikálásáról, az unió további bővítéséről. A magyar felet pedig nyilván érdeklik majd azok a tapasztalatok, amelyeket Csehország szerzett a soros uniós elnökség betöltésekor, hiszen hasonló feladatra készülnek ők is.

- Néhány napja Kanada a cseh állampolgárokkal szemben ismét bevezette a vízumkényszert. Mi a véleménye erről a döntésről?

- Kanadát továbbra is baráti és szövetséges országnak tartjuk, habár szerintünk a döntésük nem indokolt. Ezúton is köszönetet mondok uniós partnereinknek, köztük magyar kollégámnak, Balázs Péternek álláspontunk támogatásáért. Remélhetőleg ezt a szolidaritást fejezi ki majd az Európai Bizottság szeptemberi jelentése is, amelyet feltehetően Ottawa is megfontol. A mi egyetlen célunk most az, hogy polgáraink számára mielőbb szűnjön meg ismét ez a korlátozás.

- Magyarországon és Csehországban is sokasodnak a szélsőséges, főleg a romaellenes megnyilvánulások. Elképzelhető-e együttműködés az aggasztó jelenségek kezelésében és a kölcsönös tapasztalatok rendszeres cseréje terén?

- Ezek a problémák rendkívül érzékenyek és bonyolultak, s nem csak ez a két ország szembesül velük. Ráadásul számottevő eredményeket csak hosszabb távon érhetünk el. És csak akkor, ha az eddiginél tudatosabban és célirányosabban működünk együtt uniós szinten, de a visegrádi négyek viszonylatában is.

- Apropó, a visegrádi négyek. Akadtak, akik kezdettől fogva amolyan sóhivatalnak tartották, mások szerint viszont már aligha indokolt a léte, hiszen mindegyik állam tagja az uniónak. Van-e hát továbbra is létjogosultsága a visegrádi csoportnak?

- Mostanság azért nehéz lenne elképzelni az európai politikát a visegrádi csoport tevékenysége nélkül. Ugyanakkor tény, hogy a megalakuláskor kitűzött cél, az európai integráció teljesült, amelynek eredményeként az együttműködésünk elsődleges platformja az Európai Unió és a NATO. A visegrádi négyek életképességének a feltétele elsősorban az, hogy képesek legyenek egyezségre jutni azokban a politikai témákban, amelyek a közös vagy hasonló múlttal rendelkező és azonos geopolitikai érdekeket képviselő államok számára egyaránt fontosak. Napjainkban főleg arról folyik az eszmecserénk, hogy ezt a célt milyen úton-módon érjük el. Közös, egyeztetett pozícióból vagy pedig kétoldalú, illetve uniós és észak-atlanti szövetségi kapcsolatok révén.

- Több nyugati elemző szerint a szomszédos országok közül uniós viszonylatban is talán Szlovákia és Magyarország között legrosszabb a politikai viszony. Csehország mit tehet a nyelvtörvény kapcsán újra fellángolt ellentétek enyhítése érdekében?

- Két szuverén ország kapcsolatába nem avatkozhatunk bele. Mivel közeli barátainkról, egyúttal pedig uniós, NATO-beli és visegrádi partnereinkről van szó, még inkább érdekünk a viszony mielőbbi javulása. Feltételezzük, hogy a Szlovákia és Magyarország közötti vitás kérdéseket az uniós országok esetében szokásos keretek között sikerül rendezni. Úgy vélem, hogy az ellentétek és a viták túl nagy teret kapnak a sajtóban, nemritkán pedig a médiumokon keresztül zajlanak, ami sokkal inkább káros, mint hasznos.

Jan Kohout

1961. március 29-én született Plzenben.

1984-ben végzett a Károly Egyetem Bölcsészettudományi Karán.

1985-1990: a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa.

1990-1995: a külügyminisztériumban tölt be különböző tisztségeket.

1995-2000: Csehország bécsi székhelyű állandó ENSZ- és EBESZ-missziójának vezetőhelyettese.

2002-2004: külügyminiszter-helyettes.

2004-2008: Csehország uniós nagykövete.

2008-2009: külügyminiszter-helyettes.

2009. május 8-tól külügyminiszter.

Elvált, házasságából egy fia és egy leánya született.

A magyar szlovák vita túl nagy teret kap a sajtóban
The Czech Republic's Foreign Minister Jan Kohout, whose country currently holds the rotating presidency of the EU, presides over a EU foreign ministers meeting in Brussels May 18, 2009. Kohout said EU member states were ready to discuss new sanctions on Myanmar, adding that they had renewed sanctions on the regime in April. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.