Washington számít Damaszkusz közvetítő szerepére

Áttörést jelent George Mitchell amerikai közel-keleti megbízott látogatása Aszad elnöknél, miközben Washington szabályos diplomáciai offenzívát indít a héten az izraeliek győzködésére.

Hillary Clinton és Valid Moallem külügyminiszterek márciusi, jégtörőnek nevezhető kézfogása után újabb gyümölcse ért be a fél éve egyre intenzívebb amerikai-szíriai kapcsolatoknak. - Ha sikert akarunk elérni, araboknak és izraelieknek egyaránt együtt kell dolgozniuk velünk az átfogó béke érdekében. Üdvözölni fogjuk a Szíriai Arab Köztársaság kormányának teljes együttműködését ebben a történelmi törekvésben - mondta George Mitchell exszenátor, miután Damaszkuszban fogadta Bassár el-Aszad elnök. Hozzátette: elmondta az államfőnek, hogy Barack Obama elnök kész egy valóban átfogó arab-izraeli béke elősegítésére. Az USA közel-keleti különmegbízottja ugyanakkor a sajtó előtt nem részletezte, Washington mit is vár pontosan Szíriától, mindenesetre nagyon őszintének és pozitívnak minősítette tárgyalásait Aszaddal. De magas rangú amerikai illetékesek tavaszi, damaszkuszi útját követően kiderült, hogy az egyeztetések egyrészt a szíriaiaknak a Hamasz terrorszervezetre gyakorolt nyomására, másrészt a Szíria és Izrael közötti, közvetett béketárgyalások felújítására irányulnak. Ez utóbbiaknak a fő tétje nemcsak a Golán-fennsík sorsa, de hosszabb távon a zsidó állam viszonyának normalizálása arab szomszédaival, a másik oldalon pedig Szíria "rehabilitálása" a nemzetközi porondon. Az egyeztetések decemberben, a gázai háború okán szakadtak meg, de a törökök most jelezték, hogy ismét készek a közvetítő szerepére. Közvetlen tárgyalásokra pedig 2000 óta nem került sor.

Seymour M. Hersh, az oknyomozó újságírás amerikai veteránja a The New Yorker egy áprilisi számában megjelent bennfentes riportjából kiderült: izraeli és amerikai források is belátják, Damaszkusz lehet most a kulcs a Közel-Kelethez. Ugyanis egy, a Golán-fennsíkról kötött egyezmény elszigetelheti Iránt, és mérsékelheti a Hamasznak és a libanoni Hezbollahnak nyújtott szíriai támogatást is. Ehhez azonban Aszad elnök a Nyugat kinyújtott kezére számít cserében. - A folyamat számos ismerője abból indul ki, hogy egy izraeli-szíriai egyezmény a Golánon élő izraeliek kárpótlását, és egy ideig a földhöz való hozzáférésüket is magában foglalná - írta Hersh. - Szíria stratégiai összetartó kapocs Iránhoz és a palesztin kérdéshez. Ne felejtsük, ahogy Obama is mondta egyszer: a Közel-Keleten minden mindennel összefügg - állítja Martin Indyk, az USA volt tel-avivi nagykövete.

A fordulat több mint látványos a Bush-korszakhoz képest. Damaszkuszban az idei tavaszt megelőzően több mint négy éve nem járt magas rangú amerikai illetékes, sőt Washington 2005-ben, a bejrúti Hariri-gyilkosság nyomán nagykövetét is visszahívta a szíriai fővárosból. Most ebben is változás van: Obama ismét misszióvezetőt küld. Aszad pedig addig üti a vasat, amíg meleg: a július 4-i amerikai nemzeti ünnepre időzítve látványos PR-gyakorlattal meghívta Obamát országába.

Mitchell Damaszkuszból Izraelbe utazott tovább, ahol vasárnap tárgyalt is Ehud Barak védelmi miniszterrel. Ma Mahmud Abbasz palesztin elnök, kedden pedig Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök fogadja. E tárgyalások fő tétje, hogy születik-e érdemi előrelépés a ciszjordániai zsidó telepbővítések ügyében, amely jelenleg komoly, a világ legnagyobb zsidó közösségére, az amerikaira is átterjedt feszültségpontot jelent az USA és Izrael viszonyában. Washingtonban hangsúlyozottan formailag külön viziteknek állítják be az utakat, de nehéz nem diplomáciai offenzívát látni abban, hogy a héten Izraelben tárgyal Robert Gates védelmi miniszter (két és fél év után először) és James Jones, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója is.

Mitchell és Aszad kézfogása Damaszkuszban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.