Oroszország nem 'orosz medve'

Korszerű, fejlett és versenyképes országot akar létrehozni Oroszország vezetése, ám ennek megteremtése csak akkor lehetséges, ha normális kapcsolatokat épít ki a környező világgal - jelentette ki Dmitrij Medvegyev az NTV orosz televíziónak adott nyilatkozatában.

Az orosz elnök rámutatott, hogy a globalizmus korában az állampolgárok javát szolgáló fejlett és erős társadalmat, valamint gazdaságot képtelenség felépíteni a nemzetközi világtól elszakadva. Az Oroszországot medveként ábrázoló külföldi sztereotípiákkal kapcsolatos kérdésre Medvegyev - akinek a családi neve amúgy a medve (medvegy) szóból ered - tréfásan kijelentette, hogy tetszik neki a nagy orosz medve imázs, de megítélése szerint a külföldi karikatúrák éppen nem a medve arculatát tükrözik. Komolyra fordítva a szót hangsúlyozta: ahhoz, hogy erősnek tűnjön az ország, korszerűsíteni kell. Ennek jegyében meg kell oldani a legégetőbb belső problémákat, mindenekelőtt a szociális-gazdasági jellegű gondokat - mondta.

Dmitrij Medvegyev

Leszögezte, hogy Oroszországnak normális, barátságos és leginkább kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kell fenntartania az Egyesült Államokkal, ami nem mehet a más országokkal való viszony rovására, sem Oroszország, sem az Egyesült Államok tekintetében, legyen szó akár Grúziáról, akár Ukrajnáról. Grúziával kapcsolatban inkább a NATO felé tekinti kérdésnek, hogy mi szüksége lenne az észak-atlanti szövetségnek egy olyan országra, amely irdatlan mennyiségű problémával küzd. "Az én értelmezésem szerint az utóbbi időben olyan érzés alakult ki, hogy Grúzia és Ukrajna még nem készült fel egy ilyen döntés elfogadására, és maga a szövetség sem áll készen tagjai közé fogadni őket" - mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy Oroszország nem befolyásolja ezt a folyamatot, de véleményét elmondja.

Medvegyev tavaly vette át az államfői tisztséget Vlagyimir Putyintól, akinek nyolcéves elnöksége egybeesett az erős gazdasági fellendüléssel és a nemzeti öntudat újraéledésével. Putyin ellentmondást nem tűrő külpolitikája, az orosz hadsereg újraélesztését célzó erőfeszítések és a Nyugattal való súlyos külpolitikai viták felélesztették azokat a félelmeket, hogy viszszatérhetnek a hidegháborús idők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.