Ismét csökkenti az EU a telefonszámlánkat

Míg az uniós tagállamok többségében a július 1-jén életbe lépett szabályozás következtében ismét csökkentek a roamingdíjak, a magyar mobiltelefon-használóknak ez a gyenge forint és az áfa emelkedése épp a költségek növekedését hozta.

Júliustól még olcsóbban telefonálhatnak haza nyaralás vagy üzleti út közben az Európai Unió polgárai, mert életbe lépett a roamingdíjak csökkentésének újabb szakasza. Az EU 2007-ben szabta meg először a legmagasabb összeget, amelyet a telefonszolgáltatók az egyik uniós tagállamból egy másikba indított beszélgetésért számlázhatnak.

A tarifák azóta is, előre meghatározott menetrend szerint, minden nyáron csökkennek. Ez év július 1-jétől újabb három eurócenttel csökkent a külföldön történő hívásindításért és hívásfogadásért kiszámlázható díj. Előbbi mostantól maximum 43 eurócentbe kerülhet, utóbbi pedig 19 eurócentbe. A következő két évben még további nyolc centtel fognak csökkenni ezek a tarifák.

Mivel ezeket az összegeket euróban határozták meg, és az áfát sem tartalmazzák (ez időközben hazánkban öt százalékkal emelkedett is), ezért a magyar fogyasztók számára a csökkenés áremelkedésként jelentkezett. Az új roamingdíjakat ugyanis a június 3-i euróárfolyam alapján kell kiszámolni. Ekkor azonban egy euró 281,7 forintba került, így a külföldről indított hívások díja percenként maximum 151,4 forintba kerülhet, a fogadott hívások díja pedig nem lehet több 66,9 forintnál. Az idei uniós "tarifacsökkentés" előtt a két fenti összeg 127,40, illetve 60,90 forint volt.

Így is könnyen lehet azonban, hogy a tavalyihoz képest mégis kisebb lesz a telefonszámlánk a nyaralás után, mint tavaly. Az EU ugyanis előírja, hogy mostantól a fogadott hívásokat a szolgáltatónak másodperc alapon kell számláznia. Hívás indítása esetén pedig az első harminc másodpercet mindenképpen ki kell fizetni, az első fél perc után azonban már itt is kötelező a másodpercalapú számlázás.

Sőt, az áprilisban elfogadott új szabályozás most először a külföldről küldött SMS-ek és az internetes adatforgalom árát is maximálta. Így egy külföldről hazaküldött SMS már nem kerülhet többe 11 eurócentnél, ami a magyar mobilozók számára 38,9 forintot jelent. (A telefonálással ellentétben ez az összeg nem csökken tovább a következő két évben.)

Az unió a telefonos inter-netböngészés terjedését is igyekszik segíteni: egy külföldön letöltött megabájtért ezentúl nem lehet többet elkérni egy eurónál. Ez jelentős csökkenést jelent, és az uniós politikusok szerint segíthet elkerülni a "számlasokkot", azaz azt a helyzetet, amikor külföldről hazatérve csillagászati öszszegű csekkel találjuk szembe magunkat. Az európai parlamentben lezajlott viták legkedveltebb példája az a német turista volt, aki külföldön töltött le egy filmet mobiljára, majd mindezért 46 ezer eurós, azaz körülbelül 12 millió forintos számlát kapott. Ennek elkerülésében egy újabb szabály is segíthet, ami a tarifacsökkenésekkel egy időben lépett hatályba: az előfizetők meghatározhatnak egy bizonyos öszszeghatárt, egyfajta biztonsági korlátot a számlájukhoz, amelynek elérése után egyes szolgáltatásokat már nem vehetnek igénybe.

A tarifák maximalizálása mellett kiálló európai politikusok egyik legfőbb érve az volt: remélik, hogy ezzel a lépéssel élénkíthetik a versenyt a szolgáltatók között. Nos, a három magyar mobilcég nem sietett az EU-plafon alá ígérni, mindannyian a maximálisan kiszabható összeget kérik a roamingolásért. Nyaralás előtt azonban tájékozódjunk a pontos részletekről, és azt se felejtsük el, hogy a hazánkban oly népszerű horvát tengerpartra például mindez nem vonatkozik - az ugyanis már az unión kívül esik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.