Obama javított az USA megítélésén

Nyugat-Európában és Latin-Amerikában látványosan jobb színben tűnik fel az Egyesült Államok, míg a vizsgált két közép-, illetve kelet-európai államban változatlan a helyzet. A kairói beszéd miatt is csalódott Izrael George W. Busht kedvelte jobban.

A világ jelentős részén kedvezőbben látják az Egyesült Államokat Barack Obama beiktatása óta - derül ki a Pew kutatóközpont szokásos globális attitűdvizsgálatának idei eredményeiből. Ezeket többek között Madeleine Albright volt külügyminiszter, a szervezet társelnöke ismertette.

- Az emberek örültek, hogy Bush elment - vont mérleget Albright. A republikánus társelnök, John Danforth exszenátor viszont nem látja, mi következik mindebből. - Obama olyan, mint egy rocksztár. De kérdezem én: hogyan lehet ennek segítségével bármit is elérni? - fogalmazott, kétségbe vonva, hogy a világ ettől majd inkább Afganisztán vagy Darfúr ügye mellé áll. A felmérés közzététele egyébként egybeesett a Fox News konzervatív tévécsatorna megbízásából készített hazai közvélemény-kutatás ismertetésével: e szerint viszont az amerikaiak az eddigieknél jóval kritikusabbak már az elnökkel szemben, és - június óta is hat százalékponttal kevesebben - 54 százalékban elégedettek a munkájával.

A világ 24 országában május-júniusban lekérdezett kérdőívek összesítése szerint Kanadában, Nyugat-Európában, Latin-Amerikában, sőt olyan mérsékelt muzulmán államokban is látványosan javult az USA megítélése 2009-ben a Bush-évekhez viszonyítva, mint Indonézia. Érezhetően pozitívabban állnak a világ egyetlen szuperhatalmához a legfontosabb ázsiai államok lakosai, a kínaiak, a japánok, az indiaiak és a dél-koreaiak is. Nyugat-Európa két kulcsállamában egyaránt a társadalom egyharmada (!) váltott irányt: a németeknél 33 százalékponttal, 64 százalékra javult Amerika megítélése egyetlen év alatt, míg a franciáknál 42-ről 75-re. Kisebb mértékben, de ez a trend a briteknél és a spanyoloknál, valamint Latin-Amerikában is. Az egyetlen vizsgált közép-európai országban, Lengyelországban gyakorlatilag stagnál a megítélés, pontosabban - statisztikailag jelentéktelen módon - 68-ról 67 százalékra esett vissza.

Hasonló az oroszok véleményének kisebb változása, csak éppen 23 százalékponttal lejjebb. Izrael az egyetlen vizsgált állam, ahol jelentősen, hét százalékponttal negatívabban látják immár az Egyesült Államokat. A zsidó államban, illetve a palesztin területeken Obama június eleji, nagy jelentőségű kairói beszéde előtt és utána is lekérdezték az ívet. Az izraelieknél mindjárt 11 százalékpontot romlott az amerikai elnök megítélése, a palesztinoknál viszont kisebb mértékben, öt százalékponttal emelkedett csak. A Közel-Kelet általában is szkeptikus, a Bush-éra végeztével a palesztinok véleménye kevéssé változott (két százalékponttal javult csak, 15-re), és kivárnak a törökök is. A vizsgált nyolc, (legalább részben) muzulmán lakosságú ország közül a polgárháború évtizedeit alaposan megszenvedett Libanon az egyetlen, ahol George W. Bush elnök megítélése jobb volt Oszama bin Laden terroristavezérénél. Sőt a palesztinok és a pakisztániak még Obamánál is inkább megbíznak bin Ladenben; Ciszjordániában és Gázában például a lakosság átlag fele támogatja. Ugyanakkor a Pew felmérése szerint az iszlám világban az évtized során jelentősen, Pakisztánban például 2002-höz képest 33 százalékról 5-re esett vissza azok aránya, akik hitük védelme érdekében indokolhatónak tartják az öngyilkos merényleteket, illetve a civilek elleni egyéb politikai erőszakot. Noha Obamát Amerikában úgy állítják be jobboldali kritikusai, mint aki azt mondja a világnak, amit az hallani szeretne, a Közel-Kelet kevéssé követi ebben a konzervatív kórust. Nemcsak a palesztinok, de a törökök, a (jelentős részben szintén palesztin) jordániaiak, az egyiptomiak és a libanoniak döntő többsége is úgy véli: Obama nem fog tisztességesen hozzáállni térségük ügyeihez.

Obama elnök olasz tűzoltókkal a július eleji G8-as csúcstalálkozó szünetében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.