Lajcák felrúgta a szokásokat

Nagyszabású manipuláció volt Miroslav Lajcáknak, a szlovák külügyi és Marek Madaricnak, a kulturális tárca vezetőjének váratlan keddi sajtótájékoztatója, amelyen meglehetősen egyoldalúan ismertették Knut Vollebaeknek, az EBESZ kisebbségügy főbiztosának álláspontját a néhány hete módosított szlovák nyelvtörvényről - közölte érdeklődésünkre Petőcz Kálmán, a mintegy ötven civil szervezetet tömörítő Szlovákiai Magyarok Kerekasztala informális szervezet szakértője, aki évekkel ezelőtt Szlovákia nagykövete volt az ENSZ genfi irodájában.

A neves politológus így folytatta:

- A sajtótájékoztatót ugyanolyan számítás vezérelte, mint csaknem három éve a Nyitrán bántalmazott Malina Hedvig esetében. Akkor néhány nappal a történtek után a kormányfő és a belügyminiszter közölte, hogy a csallóközi leány hazudik, mert nem bántották őt. Most is arra törekedtek, hogy az emberek elhiggyék az első bombasztikus változatot, amelyről rövidesen kiderült: számos csúsztatást tartalmaz. Az EBESZ állásfoglalása egyáltalán nem arról szól, hogy a szlovák nyelvtörvény maga a tökély.

Éppen ellenkezőleg. Több pontban is bírálja. Javasolja, hogy a jövőben módosítsák, egyértelműen kiáll amellett, hogy a kisebbségi nyelvhasználati törvényt összhangba hozni az államnyelvtörvénnyel, sőt amellett érvel. Egyúttal felkérik Szlovákiát, hogy az érintettekkel való konzultációkat követően dolgozzon ki és fogadjon el olyan kisebbségi törvényt, amely rendezné a jogállásukat. Mindezt Lajcákék elhallgatták. Ráadásul az a szöveg, amit a pozsonyi külügyminisztérium feltett a honlapjára, nem teljes. A részletes indoklás és az ajánlások még csak ezután következnek a szövegben.

Bár a nyilvánosságra hozott rész is cáfolja azt, amit kedden a két miniszter bizonygatott - mutatott rá Petőcz Kálmán, aki elavult álláspontnak minősítette Pozsonynak azt a kikötését, hogy a vitatott jogi normáról nem hajlandó háromoldalú - az EBESZ és Magyarország szakértőivel - tárgyalásokra, s mindössze bizalmas bilaterális egyeztetésekre kapható. - A törvény valóban Szlovákiában hatályos, ám a kisebbségvédelem ma már nem belügy, főleg az uniós tagországokban - szögezte le. Hangsúlyozta: A diplomáciai szokásjog felrúgásaként lehet értékelni azt, hogy egy folyamatban lévő tárgyalássorozat közben tájékoztatta az egyik fél a közvéleményt, mégpedig elferdítve a tényeket, ráadásul visszaélve azzal, hogy az EBESZ- főbiztos mandátuma a bizalmasságon alapul, tehát ő csendes diplomáciát követ.

Lapunk megkeresésére Mézes Rudolf, a kerekasztal tagja, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének elnöke szerint az a megdöbbentő, hogy a leginkább érintettek - tehát a kisebbségben élő magyarok - véleményére a szlovák döntéshozók nem kíváncsiak. - Nemrég levélben kértünk találkozót Ivan Gasparovic államfőtől, megküldtük neki a módosított jogszabállyal kapcsolatos szakmai kifogásainkat, ám az elnök még válaszra sem méltatott, s aláírta a törvényt. Találkozót kezdeményeztünk a déli régiókban élő szlovákok képviselőivel is, hogy konkrét példákkal igazolják, valóban éreznek-e lakóhelyükön bármiféle megkülönböztetést, hátrányt, de egyelőre nem reagáltak.

Elmondta azt is, hogy a szlovákiai magyar civil szervezetek, továbbá a Magyar Koalíció Pártjának vezetői szeptember elején, Dunaszerdahelyen tüntetést szerveznek.

Madaric (balról) és Lajcák váratlan sajtótájékoztatója
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.