A Fehér Házig csapnak a harvardi hullámok

A Fehér Házig és a washingtoni kongresszusig érnek már a múlt heti, kínos incidens hullámai; ekkor a Harvard Egyetem egy afroamerikai professzorát saját házában vették őrizetbe. A rendőrség azért szállt ki eredetileg, mert betörés gyanúja miatt érkezett lakossági bejelentés. Noha a Massachusetts állambeli Cambridge vezetése "sajnálatosnak és szerencsétlennek" nevezte az esetet, amelynek során a rabosított Henry Louis Gates professzort végül is négy óra után elengedték, és vádat sem emeltek később ellene, rendőrszervezetek most az intézkedő (fehér) őrmester, James Crowley pártjára álltak, és Barack Obama elnököt is támadják egyben. Az elnök minapi véleménye szerint ugyanis a rendőrség "hülyén viselkedett".

- Ha valamire nincs szükség, akkor az, hogy a rendfenntartók elbizonytalanodjanak. Az elnök a megjegyzéseivel elidegenítette magától a rendfenntartókat - fogalmazott David Holway, az egyik, 15 ezer tagot tömörítő rendőrszervezet elnöke, visszadobva a Gates-ügyben immár oda-viszsza megjátszott "rasszista labdát" Obamának: nem arról van-e szó, hogy az elnök könynyebben tud azonosulni a fekete bőrű professzorral (hiszen maga is az), mint a fehér munkásosztályt képviselő őrmesterrel?

A "faji profilírozás" az amerikai igazságszolgáltatás és jogérvényesítés igen kényes problémája. (Crowley őrmester ráadásul belső kurzusokat tart erről a rendőrségen.) Nemcsak a közvélemény, hanem az érintettek is élénken vitatják, hogy ki hibázott ebben az esetben. De abban a legtöbben egyetértenek: a körülmények szerencsétlen összjátékáról is szó van. Gates professzor a múlt héten Kínából érkezett haza, amikor is háza bejárati ajtaját beragadva találta. Taxisofőre segítségével befeszítették azt, ám ekkor egy fehér nő telefonon bejelentést tett a rendőrségen, miszerint "két fekete férfi benyomta egy ház ajtaját". A kiérkező Crowley és Gates vallomása eltér abban, hogy mi is történt ezután: vonakodott-e a professzor igazolni magát, a rendőr megmutatta-e kérésre az azonosítóját, illetve rasszistázott, ordítozott, befolyása bevetésével fenyegetőzött-e Gates? Tény viszont, hogy az őrmester megbilincselte, előállította, és ezért - kitartva igaza mellett - most sem hajlandó bocsánatot kérni.

De Obama sem. - Meglep a vita. Azt hiszem, elég egyenesen fogalmaztam meg, hogy aligha kell megbilincselni egy illetőt, egy bottal járó középkorú embert a saját házában - mondta, ugyanakkor enyhíteni próbálva az őrmester felháborodását is: "amennyire tudom, kiváló rendőrről van szó, aki tisztában van a rendőri munka jelentette kihívásokkal".

- Hidegebb fejekre lett volna szükség, az elnök erre utalt. Nem a rendőrt hülyézte le. Elszabadultak az indulatok - védte főnökét Robert Gibbs fehér házi szóvivő. Ugyancsak Obama védelmére kelt Barbara Lee, a kongresszus fekete bőrű képviselőit tömörítő fórum elnöknője, "Amerika elvégezetlen dolgai" közé sorolva a "faji profilírozás" felszámolását. A kínos eset a mintegy 40 milliós afroamerikai közösséget is emlékezteti arra: Obama elnökké választásával is legfeljebb tovább gyengültek, de nem bomlottak még le a sokszor pedig láthatatlan választóvonalak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.