Fészekrakás diplomás fiataloknak

Tamás Brüsszelben hangszerkészítő. Felesége, Ágnes pedig az EU egyik intézményének alkalmazottja. Évekkel ezelőtt az anyagi előnyök reményében költöztek Nyugatra. Két gyermekük van, de odakint eléggé elszigetelten élnek, hiányzik nekik az itthonmaradt család. Elsősorban ezért költöznének haza, Sepsiszentgyörgyre. Ehhez most minden segítséget meg is kapnak, a "Gyere haza!" program keretében építési telket kaphatnak és a felépítendő ház tervezésének költségeit is a város állja.

Elsősorban felősfokú végzettségű fiataljait várja haza Sepsiszentgyörgy. Antal Árpád András polgármester tavalyi megválasztása előtt ígéretet tett egy olyan program megvalósítására, amelynek révén a külföldről vagy más romániai nagyvárosokból hazatérők fészket rakhassanak szülővárosukban. A program előkészítése több mint egy éve folyik, keretében végül 50 fiatal juthat ingyenes telekhez, a Sugásfürdő felé vezető Borvíz utcában, hogy azokra házat építsen. A pályázatok benyújtásának határideje március volt, de a városi tanács megvárta, amíg az országos "első lakás" program beindult, hogy a 18 és 35 év közötti pályázók annak előnyeit is élvezhessék. A telkek tíz év után megvásárolhatók lesznek, az igénylőnek pedig két év alatt kell felépítenie a házat. A házhelyek 250-400 négyzetméteresek, ezekre a kedvezményezetteknek három típusházterv közül kiválasztott épületet kell emelniük. Az egyes telkek értéke 6250 és 16 000 euró között mozog (1,7 millió-4,3 millió forint).

Szabolcs és Zsuzsa is érdeklődik a program iránt. Jelenleg Nagy-Britanniában pincérek. Mindketten egyetemet végeztek, mesterfokozattal rendelkeznek, és évekig Kolozsváron dolgoztak. Egyelőre nem házasok, és az élettársi viszonyt a program nem pontozza. Az ingyenes telekért azonban hivatalosan is egybekelnének és hazaköltöznének. Abban reménykednek, hogy az angoloknál megspórolt pénzük, a szülők hozzájárulása és a banki kölcsön biztosítja majd a szükséges összeget az építkezéshez.

Az elfogadott kritériumrendszer szerint ugyanis a családosok 20, az egyedülállók 10 pontot kapnak. Egy gyerek után 2, kettő után 4, három vagy több után 8 pont jár. A doktorátussal rendelkezők 30, az egyetemet végzettek 20, a főiskolai vagy szaktanulmánynyal bírók 10 pontot kaphatnak, miközben a középiskoláért csak 5, az általános iskoláért pedig nulla pont jár. 10 pontot ér, ha a pályázó más településről költözik haza Sepsiszentgyörgyre. A kedvezményezettek kötelesek hat hónapon belül az építkezés árának 65 százalékáról bizonyítványt felmutatni. Ám ha két év alatt nem fejezik be az építkezést, ha hamis adatokkal jelentkeznek, bérbe adják vagy elidegenítik az épületet, a tanácsnak jogában áll a telket visszavenni. A határidőig 141-en pályáztak.

A polgármester úgy fogalmazott, hogy a kritériumok elfogadásánál tulajdonképpen egyetlen vitás kérdés volt. Az egyik javaslat ugyanis azt szorgalmazta, hogy minél távolabbról költözik valaki haza, annál több pontot kapjon, hiszen feltehetőleg annál több tudást, tapasztalatot hoz haza. Ezt azonban a tanács elvetette, mert hátrányosan különböztette volna meg például azt, aki Bécsből doktorátussal tér haza, attól, aki Spanyolországból érkezne, ahol esetleg epret szedett.

Antal Árpád András szerint a program elsősorban a magasan képzett fiatalok támogatásáról szól. A polgármester úgy véli: nagyon fontos, hogy minél több jól képzett, nagy kapcsolati hálóval rendelkező fiatalt sikerüljön hazacsábítani, és az idei túljelentkezés azt bizonyítja, van igény a programra, így azt a következő években is folytatni kívánják. A városi tanács azzal is segíti majd őket, hogy az épülettervezés költségeit átvállalja. Sokan vannak az igénylők között olyanok, akik Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen végezték egyetemi tanulmányaikat, majd ott ragadtak, és most hazatérnének.

Székelyföld hazavár - Hamarosan minden magyar többségű önkormányzat autóján az SIC rövidítés jelölné a hovatartozást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.