A szélsőjobbal a bukott szocialisták ellen Szófiában

Hivatalosan is lemondott az előző baloldali többségű bolgár kormány, de a jobboldal csak hétfőn áll elő kormánylistával. Egyelőre az elődökkel való leszámolást készítik elő.

Minden jel szerint egypárti kormánya lesz a jövő héten Bulgáriának. Bojko Boriszov volt szófiai polgármester, rendőrtábornok és magántestőr nem akarja megosztani a hatalmat a jobboldali útitársakkal sem. A parlamentben azonban csak 116 képviselője van Boriszov pártjának, a GERB-nek (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért), ezért célszerű lenne más jobboldali pártokkal szövetségre lépnie. A pártvezér azonban úgy tartja, hogy az előző két időszak koalíciós kormányzása miatt már maga a szó is riasztó.

Egyelőre úgy igyekszik maga mögé terelni a többi jobboldali pártot, hogy azok a hatalomhoz ne férhessenek hozzá. Koalíció helyett közös elveket kínált, egy olyan nyilatkozat aláírását, amelyben a most munkához látó nemzetgyűlés megfogalmazza fő prioritásait. Először úgy látszott, ebből nem lesz semmi. A konszolidált jobboldal ugyanis azzal állt elő: nem adja a nevét egy olyan irathoz, amelyen rajta van a szélsőjobboldali rasszista Ataka vezérének aláírása is. Arra hivatkoztak, hogy ezt ellenzik elvbarátaik az Európai Néppártból.

Végül feladták az ellenállást, s a nemzetgyűlés megszavazta a többnyire általánosságokat tartalmazó nyilatkozatot. Ebben a parlamenttel szembeni bizalom helyreállítását, a korrupcióval való leszámolást, alkotmányos reformokat és az igazságszolgáltatás átalakítását, valamint energiabiztonságot ígérnek. Mindent megtesznek - nyilatkozzák -, hogy Bulgária újra hozzájusson az EU alapjaihoz.

A korrupcióval való leszámolást a korábbi koalíció tetteinek kivizsgálásával kezdik, amire különbizottságot alakítanak. A régi jobboldal nyomására a GERB belement, hogy a parlamenti funkciókból és a nemzetbiztonsági bizottságból kizárják a volt ügynököket.

A szavazásban a szocialisták nem vettek részt, a török kisebbségi DSZP párt képviselői vagy tartózkodtak, vagy ellene szavaztak. Egyébként máris megindult a kisebbségellenes kampány, egyelőre a külföldön (Törökországban) leadott szavazatok törvényességének kérdése ügyében vizsgálódik az ügyészség. A szocialisták távollétüket azzal indokolták, hogy a nyilatkozat nem tartalmaz konkrét intézkedéseket és nem nevezi meg a végrehajtás felelőseit. Az általánosságokat - állítják - ők akár aláírhatták volna, de nem kívánnak részt venni a PR-akciókban.

A bolgár elemzők emlékeztetnek, hogy Boriszov egész politikai karrierje a nagyhangú és éles nyilatkozatok sorából állt, amelyet alig követtek konkrét lépések. Most azonban elérkezett az ő ideje, bebizonyíthatja, hogy jelszavait végrehajtja. Biztos parlamenti szövetségese ebben eddig csak egy van, a szélsőjobboldali, antiszemita és romaellenes Ataka párt.

A héten Boriszov megnyitott egy óvodát, majd megáldatta magát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.