Nélkülünk is lesz Déli áramlat

Ha Magyarország úgy döntene, hogy nem vesz részt a Déli áramlat gézvezeték megépítésében, Oroszország megépítheti azt a magyarok nélkül is - mondta újságírókkal beszélgetve Igor Szavolszkij orosz nagykövet, hozzátéve: ezt nem tartja nagyon valószínűnek. Ha mégis, Budapest eleshet több százmillió eurós nagyságrendű évi tranzitdíjtól és a tervezett gáztárolók használatából adódó bevételektől.

Eddig a résztvevők közül két ország mértékadó politikai körei (Magyarországon az ellenzék, Bulgáriában a frissen hatalomra került GERB párt) jelezték, felülvizsgálnák a Déli áramlattal kapcsolatos, az előző vezetés által tett vállalásokat. A nagykövet lapunk felvetésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Oroszország megváltoztathatja a vezeték nyomvonalát. Információink szerint az új vezeték akár a Románia-Szerbia-Horvátország-Szlovénia-Olaszország vonalon is haladhat. Moszkva néhány hónapja Romániától a projekthez kötődő műszaki adatokat kért be, és Szerbia kész a nyomvonal-változtatásra. Horvátországgal is voltak puhatolódzó tárgyalások. Szlovéniával a nagykövet szerint hamarosan megkötik a megállapodást, és még az idén Ausztria is követi a sorban.

Hogyan fogja fel Oroszország a 22 kelet-közép-európai politikai vezető levelét, amelyre eddig érdemi reagálás az amerikai vezetőktől, Barack Obama elnök környezetéből nem érkezett? Az orosz nagykövet szerint a levél írói olyasvalamiben foglaltak állást, az amerikai rakétapajzs létrehozásában, ami nem az ő projektjük. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.