Északi Liga: sikersztori puliszkával

Miért szavaz a Pó folyónál harsogó Umberto Bossira az a FIAT-munkás, aki évtizedekig az olasz kommunistákra, majd a baloldalra voksolt? Az Északi Liga feltartóztathatatlan: a plébániákat is meghódította.

Országosan nyolcszázalékos eredményével harmadik lett a júniusi európai parlamenti választásokon az Északi Liga. Az Umberto Bossi vezette zöldingesek a párt bölcsőjének tartott Veneto tartományban ismét lekaszálták a voksok egyharmadát, és az eddig baloldali Emilia Romagnában is 16 százalék fölé ugrottak. Az egykor "vörös" Piacenza püspöke, Gianni Ambrosio még a ligás közbiztonsági csomagot is üdvözölte, pedig a Vatikán az eredendő bűnnél is súlyosabbnak nevezte az illegális bevándorlás bűncselekménnyé való kikiáltását.

A baloldal tehetetlenül nézi Romano Prodi és utódainak Bossihoz való pártolását. Nem érti, miként tud Berlusconi szövetségesére, a Dél-Olaszországot gyűlölő Ligára szavazni az a szicíliai származású északolasz gyári munkás, aki évtizedeken át sarló-kalapácsos zászlóval vonult fel a jobboldal ellen.

A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy a Liga sorait a baloldalról érkezők duzzasztják, mindenekelőtt a munkások. A miértre a szakszervezetek tudják a választ: az Északi Liga a volt olasz kommunista párt (PCI) propagandaeszközeit sajátította el. Miközben a PCI-ből Demokratává vált baloldal mindent megtett, hogy megszabaduljon múltjától, a Liga ráérzett a PCI egykori toborzási módszereinek erejére. Bossi pártja átlépte a gyárkapukat: szekciót nyitott a FIAT torinói üzemében. A pénzügyi válság miatt elbocsátott dolgozókkal együtt tüntet. Segélyt ad a rászorulóknak, tagságtól függetlenül. A ligás polgármesterek idősek otthonát látogatnak, akciós benzint hirdetnek és városaikból kitiltják a munkanélküli bevándorlókat, és még az olaszokkal kötendő házasságukat sem engedélyezik.

- A PCI korában vörösnek vagy feketének születtél Olaszországban, ma már ez nincs így: egyszerre lehetsz baloldali szakszervezeti tag, járhatsz a templomkertbe tekézni, és szavazhatsz a Ligára - magyarázta Savino Pezzotta volt szakszervezeti vezető, aki szerint elég megnézni egy Liga-fesztivált: a PCI-majálisok kiköpött mása. Puliszka, sült kolbász, vörös bor és politika. - Ilyesmit a PCI óta nem szervezett senki! - mondta Az idén húszéves Liga az egyház jelentőségét is felfogta: Bossi már nem a lombard isteneknek áldoz a Pó forrásánál. A párt katolikus tagozata sátrat vert a plébániákon könnyű szövetséget találva a muzulmánok elleni hadjáratában.

Kimagyarázta magát a Liga ifjú titánja, az európai parlamenti képviselő Matteo Salvini is, aki miután azt javasolta, hogy a milánóiak külön nekik fenntartott metrókocsikon utazhassanak, egy internetre felkerült videón rasszista dalt énekelt a "büdös és kolerás" nápolyiakról. Salvini a helyszínen kért bocsánatot: Nápoly utcáin tett ígéretet, hogy soha többé nem tesz ilyet, de nem mindenki fogott vele kezet.

Bossi egy idegent sem engedne be Olaszországba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.