Erősödő romaellenesség a cseh társadalomban

A prágai kormány szerint visszatért a múlt század kilencvenes éveinek rasszizmusa.

Csehországban szaporodnak a szélsőséges, elsősorban a romaellenes megnyilvánulások - hangsúlyozza az a terjedelmes elemzés, amelyet tegnap vitatott meg Jan Fischer kabinetje. A dokumentum szerint az előző kormánynak és a civil szervezeteknek jelentős uniós forrásokat is felhasználó erőfeszítései nem hoztak számottevő javulást a roma lakosságának életminőségében. Sőt, a gazdasági válság elsősorban a képzetlen munkaerőt, köztük a cigányokat sújtja leginkább, akik közül sokan még alacsony komfortfokozatú bérlakásaik költségeit sem tudják állni, s ezért ők is a városszéli gettókba szorulnak, ahova számos cseh önkormányzat különösebb mérlegelés nélkül lakoltatja ki őket, ami tovább növeli a szegregációt.

A gazdasági válság egyúttal valóságos melegágya a populista és rasszista megnyilvánulásoknak, amelyek felett a közéleti szereplők rendszerint szemet hunynak, és ezzel csak tovább fokozzák a romák veszélyérzetét - mutat rá a neves szakértők által készített elemzés, amelyet éppen akkor vitatott meg a prágai kabinet, amikor Kanada a cseh polgárokkal szemben ismét bevezette a vízumkényszert, mert ugrásszerűen megnőtt az országból emigráló, s a tengerentúli államban letelepedni kívánó romák száma.

- Sajnos ismét visszatért hazánkba a múlt század kilencvenes éveinek rasszizmusa. Ráadásul a helyzet még aggasztóbb, mert nemcsak a szélsőséges pártocskák és a társadalom peremén hangoskodó személyek ragadtatják magukat romaellenes megnyilvánulásokra, hanem több ismert politikus is - nyilatkozta lapunknak Michael Kocáb cseh kisebbségügyi és emberi jogi miniszter. A tárcavezető példaként említette az észak-csehországi Chomutov önkormányzatának döntését, amely alapján már a postán lefoglalják a lakbérekkel és a közüzemi díjakkal tartozó helybeliektől a szociális segélyeiket, továbbá más juttatásaikat is, ami szerinte alkotmányellenes, és embertelen körülmények közé kényszerítik a családokat.

Prágában nagy vihart keltett Ales Brichta neves cseh popénekes és zeneszerző új lemeze is, amelyen többek között azt énekli, hogy "a politikusok mindenkiből hülyét csinálnak, miközben a romák az utcán lopnak, ezért a legfőbb ideje, hogy megjelenjenek a patkányirtók". A cseh jogászok szerint a szöveg egyértelműen fajgyűlölő. Már a rendőrség is vizsgálódik az ügyben. A cseh popsztár - aki többek között a volt legerősebb kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS) kampányrendezvényein is gyakran szerepelt - a Lidové noviny prágai napilapnak adott nyilatkozatában kikérte magának, hogy rasszista lenne. - A menedzserem olyan fekete, mint a cipőm. Amiről énekelek, abban egyetlen szó hazugság sincs, csupán a jelenlegi közállapotokat jellemzem - mondta a zenész.

Cigány tüntetők Prágában 2007 áprilisában: "Ki a rasszistákkal a kormányból!"
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.