Amerika atomerőművet épít Indiában

Háromnapos indiai látogatása után az amerikai külügyminiszter Thaiföldre utazott, ahol Észak-Korea és Mianmar együttműködése miatti aggodalmát fejezte ki.

Az amerikaiak atomerőművet építhetnek Gudzsarat és Andhra Pradesh indiai államokban. Nagy összegű szerződésekben reménykedhetnek az USA hadiipari cégei is, így a Lockheed Martin és a Boeing is. Ez lehet az első hozadéka annak a kétoldalú megállapodásnak, amelyet újdelhi látogatásán kötött vendéglátóival Hillary Clinton külügyminiszter. Az egyezmény tartalmazza a szokásos kitételt a technológiatranszfer kiküszöbölésére, azaz az amerikaiak nyomon követhetik, hogy India nem adja el más államoknak a technológiát, és végfelhasználó marad. Ennek Újdelhi szoros orosz kapcsolatait tekintve külön jelentősége van.

Hillary Clinton és Szonja Gandhi, az indiai kormánypárt legbefolyásosabb alakja  Újdelhiben

India térségbeli nagy riválisa, Pakisztán hasonló megállapodást szeretett volna aláírni, ám Washingtonban ezt elutasították. Ez a pakisztániakat Kína mellé állíthatja - érvelnek egyesek. Az amerikai-indiai egyezménynek ugyanakkor - néhány, jellemzően helyből atomellenes ország ellenkezése mellett, és komoly viták után - zöld utat adott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is.

Az amerikai-indiai kapcsolatok mostani felértékelődésének jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni. A hidegháborús szereposztásban az USA dél-ázsiai partnere Pakisztán volt. A The Washington Post azt írja: most annak a nyitásnak a gyümölcse érett be, amely Bill Clinton elnöksége idején kezdődött. Indiai egyetemisták előtt elmondott beszédében Hillary Clinton most azt mondta: "valós elkötelezettséget" lát Pakisztán részéről a terrortámadások megfékezésére. A két szomszéd hagyományosan ellenséget lát egymásban, és viszonyukban a mumbai terrortámadás újabb feszültséget keltett.

A kedden már Thaiföldre továbbutazott amerikai külügyminiszter Bangkokban aggodalmát fejezte ki az Észak-Korea és Mianmar katonai együttműködését valószínűsítő jelentések nyomán. Elmondta: az együttműködés destabilizálhatja a térséget. Nemrég előkerült felvételek szerint a burmai főváros mellett észak-koreai részvétellel hatalmas alagutakat építettek, és a hatályos ENSZ-embargó nyomán nemrég a mianmari vezetésre gyakorolt nyomás eredményeképpen tért vissza a KNDK-ba egy (fegyver szállítására alkalmas) észak-koreai hajó. Igaz, amerikaiak sem állítják, hogy célországa biztosan Burma lett volna. Hétfőn Clinton és szóvivője is világossá tette, hogy az USA nem érzi magát fenyegetve Észak-Korea részéről, de regionális jelentőséget tulajdonít az atomrobbantást végrehajtó, ballisztikus rakétákat indító állam viselkedésének. A külügyminiszter - "anyaként is szólva" - rakoncátlan, a figyelmet felkelteni igyekvő gyerekhez hasonlította Kim Dzsong Il rezsimjét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.