Orbán körüludvarolta Basescut

Traian Basescu államfő mosolyogva, bátran szállt szembe szombaton Tusnádfürdőn az őt kifütyülő tömeggel, és elismételte többször az alkotmány 1. cikkelyét, miszerint Románia egységes, oszthatatlan nemzetállam - állapította meg hétfői számában a bukaresti Ziua napilap.

A román sajtó jelentős része azt emelte ki a tusnádfürdői rendezvény történéseiből, hogy Orbán Viktor körülrajongta Traian Basescut, és államfői tisztségbe történő újraválasztását is támogatja.

A Ziua szerint a két politikus szövetségesként lépett fel Tusnádfürdőn, Orbán pedig "dicsőítő" szavakkal illette a román államelnököt, miközben azt a résztvevők kifütyülték, s az a fütty nem kizárólag Basescunak szólt, hanem az egész román népnek.

A szintén bukaresti Cotidianul publicistája úgy látja, hogy "Tusnádfürdőn Traian Basescu fontos kijelentést söpört be a radikális Orbán Viktortól", Magyarország valószínűleg következő miniszterelnökétől, aki az elnököt együttműködési szándékairól is biztosította. A kommentár szerint Orbán támogatásával Basescu egyik kihívója sem rendelkezik, ez pedig rendkívül fontos adu lehet az erdélyi magyar szavazatok megszerzésében.

A tekintélyes Adevarul ennél is tovább ment, s úgy vélte, Basescu tulajdonképpen a jelenlegi magyarországi ellenzéket tette szövetségesévé, miközben jóformán semmit nem ígért cserében. Ezzel cseng össze az Evenimentul Zilei napilap megállapítása, miszerint az államfő tulajdonképpen a román és a magyar nacionalisták voksaira egyszerre próbált meg vadászni, Orbán pedig - aki Székelyföldön az egyik legnépszerűbb magyar politikus - kampányolt neki a radikális magyarok előtt, és szimbolikusan szavazatát is ráadta Basescura.

Orbán Viktort nem fütyülték ki

A sajtó idézte Viorel Hrebenciuc szociáldemokrata politikust, aki úgy vélekedett, Basescu az erdélyi román szavazatok megszerzése céljából provokálta a magyar fiatalokat Tusnádfürdőn, és ez a konfrontatív politika rossz szolgálatot tesz Romániának Európában. Hrebenciuc szerint Basescu már az ország valamennyi szomszédjával feszültté tette a kapcsolatot - adta hírül a Hotnews román hírportál.

Nem kommentálta viszont a román média Basescunak azt a Tusnádfürdőn megtapsolt kijelentését, miszerint Románia egyetért a kettős állampolgárság intézményével, és törvényei értelmében a több állampolgárságot birtoklók Romániában akár magas állami tisztségeket is betölthetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.