A Kardcsapás észak felé tereli az afgán lázadókat

Teljes lendülettel folyik Dél-Afganisztánban a Kardcsapás nevű hadművelet, amelynek keretében az amerikaiak a küszöbönálló választások előtt vissza akarják szorítani a kormányellenes erőket, a tálibokat, az al-Kaida-csoportokat. Ugyanakkor az Afganisztánnal szomszédos északi államokban, Tádzsikisztánban, Kirgizisztánban, Üzbegisztánban megszaporodtak a fegyveres csoportok és a kormányerők közötti összecsapások.

Megfigyelők szerint ez utóbbiak összefüggenek a szövetséges erők afganisztáni hadműveleteivel. A lázadók egy része az előrenyomuló amerikai, szövetséges katonák elől északra, az országhatáron túlra húzódik, hogy ott ismét összerendeződjön, és újabb önkénteseket toborozzon a helyiekből.

Amerikaiak 120 mm-es aknavetőkkel bombázzák a tálibok állásait Kunar tartományban

Közben a lázadók a szövetséges nyugati erők nyomasztó katonai fölénye miatt a sokszor reménytelen, nyílt katonai ellenállás helyett egyre gyakrabban a bombamerényletekhez folyamodnak. Vasárnap éjjel tizenegy polgári személy vesztette életét Afganisztán délkeleti részében (Farah tartomány, Gulesztán körzet), amikor felrobbant egy pokolgép az őket szállító kisbusz mellett. Junusz Raszuli, a tartomány kormányzójának helyettese a tálib szélsőségesekre célozva azt mondta: a robbanószerkezetet az út mentén helyezték el Afganisztán ellenségei, hogy lecsapjanak a biztonsági erőkre. A múlt pénteken egy hasonló támadásban szintén tizenegy polgári személy, köztük öt gyermek halt meg az ország déli részében. Amerikai források szerint a tálibok improvizált robbanószerkezetei egyre bonyolultabbak, hatékonyabbak, de még nem érik el az Irakban alkalmazottakat. Ez utóbbiakat állítólag iráni katonai specialisták szerelték össze.

Oroszország Kirgizisztánnal együtt a közép-ázsiai ország déli részén egy terroristaellenes célú katonai kiképző-gyakorlótábort tervez felállítani. Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök "gondolkodik" a javaslaton. Moszkva a hírek szerint a déli kiképzőtábort saját bázissá alakítaná, ezzel a Kant légi támaszpont (az ország északi részében) mellett egy második bázishoz is hozzájutna, amelyről az Afganisztánnal szomszédos területeket szemmel tarthatja. A közép-ázsiai országban egyébként az elmúlt napokban több összecsapás zajlott le fegyveres csoportok és a kirgiz biztonsági erők között. A kirgiz nemzetbiztonsági bizottság (GKNB) közleménye szerint öt terroristát öltek meg Dzsalálábád körzetében. A halott terroristáknál kézifegyvereket, RPG-22 Muha gránátvetőt, arab és üzbég nyelven feliratozott zászlókat, tiltott iszlamista irodalmat találtak. Június végén Os városánál három fegyverest lőttek le. - Északon és keleten kínai és kazahsztáni barátainkkal, határainkkal nincs gond, de délen (Afganisztán felé), a Tádzsikisztánnal határos vidékeken annál több - mondta a kizgiz elnök a The New York Timesnak nyilatkozva.

Az Afganisztánnal közvetlenül határos Tádzsikisztánban a napokban öt fegyverest öltek meg, valamennyinél kaukázusi orosz tagköztársaságok útlevelét találták meg. A legjelentősebb kaukázusi országban, Azerbajdzsánban megkezdődött 13 azeri állampolgár pere, akiket az iráni határon fogtak el. A tizenhárom férfi bevallotta, hogy 2005 és 2008 között Afganisztánban harcolt a szövetséges erők ellen.

A brit belügyminisztérium közölte a nyilvánossággal, hogy "komolyról" "jelentősre" csökkent egy terrortámadás veszélye a szigetországban. A különböző brit titkosszolgálatok közös elemzőközpontja által meghatározott szint azt jelenti, hogy atrocitások előfordulása már nem "komoly lehetőség", hanem "nagyon valószínű". Ez a nagyon alapos viták nyomán kialakult értékelés az ötfokozatú skálán a harmadik legsúlyosabb fenyegetéssel ér fel. Az Alan Johnson belügyminiszter által kiadott kommüniké szerint a lakosság alig fogja észrevenni a biztonsági intézkedések enyhülését. Utoljára 2007 nyarán változtattak az ügynökségek a rizikó besorolásán, amikor a londoni és glasgow-i, nagyrészt szerencsésen meghiúsított merényletek komoly aggodalomra adtak okot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.