Jól lokalizálható a szélsőjobb Amerikában

Nemzetiszocialista Mozgalom, SS Regalia - nem kell messzire menni Washington környékén sem a gyűlöletcsoportok után. Bár kicsik, a szakértő szerint mérgezik a közbeszédet, a törvényi fellépés lehetősége pedig korlátozott.

Hagyjuk ezúttal az országos mutatókat, és nézzük az amerikai szélsőjobboldalt békaperspektívából. Csak a Népszabadság washingtoni irodájának közvetlen közelében (Maryland állam a fővárossal határos egyik megyéjében) két gyűlöletcsoport működik - és mindkettőnek vállalható neve van. Az Örök Sokszínűség Központja és a Konzervatív Polgárok Tanácsa is azt példázza: a tartalmat igyekeznek szépen becsomagolni. - Elég viszont harminc másodpercet eltölteni az internetes oldaluk átböngészésével, hogy kiderüljön: milyen hamis ez. Hangsúlyozzák, hogy a fehér ember szeretetét hirdetik, a valóságban azonban sokakban a fehér embert veszélyeztető ellenséget látnak - mondta az utóbbiról Mark Potok, a "gyűlöletlistát" összeállító Southern Poverty Law Center (SPLC) szervezet kutatási igazgatója. Az elegáns kék öltönyében angol toryra emlékeztető Sidney Secular, a Konzervatív Polgárok Tanácsának helyi vezetője állítja: a "légynek sem ártanának". Nem lehetnek szerinte antiszemiták, hiszen részben ő maga is zsidó, de azért felvázolja egy zsidó világösszesküvés kereteit. A hozzá hasonlóakat sem feltétlenül bumfordi szkinhednek kell elképzelni. A virginiai Reston Polgári Szövetségébe pályázó képviselőjelölt, a saját szavai szerint holokausztrelativizáló Ken Meyercord elitegyetemen végzett, "csúcstechnológiai" állása, egy helyi tévéadón pedig saját műsora van.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium nemrég felhívta a figyelmet a szélsőségek erősödésére a gazdasági válsággal összefüggésben. A washingtoni Holokauszt Emlékmúzeumban elkövetett júniusi gyűlöletgyilkosság óta a helyi sajtó is bőségesen foglalkozik a témával. Itt, Maryland államban 13 aktív szélsőjobboldali csoportról tudnak, összesen mintegy kétezer taggal - írja az SPLC adataira hivatkozva a helyi The Gazette. Tíznek közülük itt van a központja (vagy van itt is központja). Vannak egyértelmű elnevezésűek: SS Regalia, Maryland Állam Bőrfejűi, Nemzetiszocialista Mozgalom, és meglehetősen ezoterikusan hangzóak is: "Isten Izraelita Egyháza a Jézus Krisztus Részvénytársaságban". A további három két Ku-Klux- Klan-tagszervezet, illetve Amerika Nemzetiszocialista Rendjének itteni tagsága. Maryland fővárosából, Annapolisból indult a múzeumba gyilkolni a fehér felsőbbrendűséget és antiszemitizmust hirdető James von Brunn. Tőle most a legtöbben elhatárolják ugyan magukat, de nem tudni, óvatosságból-e, vagy azért mert "lúzer", aki egy biztonsági őrrel végzett, majd szétlövette magát.

Amerikában a törvényi fellépés lehetősége korlátozott. Von Brunnt sem figyelte senki, pedig korábban börtönben ült, mert el akarta rabolni az USA jegybankja, a Fed igazgatótanácsának tagjait. - Joguk van hozzá ezen csoportoknak, hogy működjenek, és hirdessék tanaikat, mivel az első alkotmánykiegészítés és a szólásszabadság védi őket - mondta Bret Kirby a legnagyobb marylandi város, Baltimore FBI-irodájából. Vagyis nem tesznek semmit, amíg a gyűlölködők el nem jutnak el a tettlegességig. Mark Potok viszont arra hívja fel a figyelmet: a kirekesztő csoportok mondanivalójukkal mérgezik a közbeszédet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.