Albright: Közép-Európa nem áldozat!

Azt hiszem, a levél tartalmával egyetértett de egy kissé kritikusan fogadta annak hangvételét Madelaine Albright, mert biztos akart lenni benne, hogy a kelet-közép-európaiak nem áldozatként állítják be magukat - mondta lapunknak Ronald Asmus, a Clinton-kormány külügyminiszterének közeli munkatársa arról a nyílt levélről, amelyet kelet-közép-európai politikai vezetők, illetve értelmiségiek írtak az amerikai elnöknek. A levél aláírói arra kérik Barack Obamát, hogy ne feledkezzen meg a kelet-közép- európai országok érdekeiről. -

Azzal viszont minden jelenlévő egyetértett, hogy nem az elnökkel szembeni támadás ez, hanem barátok csoportjának baráti figyelmeztetése - mondta a három közép-európai ország 1999-es NATO-csatlakozásának útját egyengető egykori amerikai helyettes államtitkár.

- Az az érzésünk, hogy az amerikai kormányzat számos tisztségviselője úgy gondolja, térségünk kérdései egyszer és mindenkorra rendeződtek, és most más sürgető stratégiai kérdéssel foglalkozhat. Ez a vélekedés azonban elhamarkodott - írta a levélben többek között Lech Walesa és Aleksander Kwasniewski lengyel, Václav Havel cseh, Michal Kovác szlovák, Emil Constantinescu román és Valdas Adamkus litván exelnök. Magyar részről Martonyi János, az Orbán-kormány külügyminisztere, Eörsi Mátyás, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke és Gyarmati István nagykövet, a Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatója jegyzi a dokumentumot. Az aláírókhoz tegnap csatlakozott Donald Tusk lengyel miniszterelnök és Lech Kaczynski lengyel elnök is.

A levél aláírói többek közt aggodalmukat fejezik ki azzal kapcsolatban, hogy Washington a cseh- és lengyelországi rakétavédelmi telepítési terveket feláldozhatja a szoros orosz kapcsolat oltárán. Ez szerintük alááshatja az USA szerepét egy olyan régióban, ahol egyébként is nőtt az Amerika-ellenesség. A levélben az is olvasható: "a volt kommunista elitek, amelyeknek ragaszkodása a politikai és gazdasági hatalomhoz Kelet-Közép-Európa számos országában jelentősen hozzájárult a válságokhoz, fokozatosan eltűnnek a politikai színtérről. A nacionalizmus, szélsőségesség, populizmus és antiszemitizmus erői azonban most (azaz a mostani válság nyomán) további lehetőségeket kapnak."

A levél írói Albrighton, illetve Zbigniew Brzezinski egykori nemzetbiztonsági tanácsadón, mint a jelenlegi Fehér Ház befolyásos konzultánsain keresztül kívánják eljuttatni üzenetüket a döntéshozókhoz.

Asmus lapunk kérdésére azt is közölte: nem emlékszik rá, hogy az átadás során Albright azt válaszolta volna: "örülniük kellene neki, hogy nem jelentenek problémát az amerikai külpolitikának!" Ezt a mondatot a varsói Gazeta Wyborcza pénteki online kiadása idézte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.