"Uniós ügy lesz a nyelvtörvény"

Nem közeledtek az álláspontok a szlovák nyelvtörvény ügyében a két ország kisebbségi vegyes bizottságának budapesti ülésén - mondta lapunknak Gémesi Ferenc, a MeH kisebbségi ügyekben illetékes szakállamtitkára a tegnapi budapesti tanácskozás után. Az államtitkár hozzátette: magyar részről felhívták a figyelmet a szlovák jogszabály diszkriminatív jellegére és korlátozó tartalmára. Magyar megítélés szerint a szöveg bizonyos cikkelyei eltérő értelmezésre adnak lehetőséget, következésképpen csorbítják a jogbiztonságot. Gémesi utalt rá, hogy Magyarország részt vesz azon a konzultáción, amelyet a szlovák törvényről kezdeményezett az EBESZ kisebbségi főbiztosa. Szlovákia ellenzi, hogy a problémát nemzetközi fórumok elé vigyék.

A budapesti tanácskozással egy időben Ivan Gasparovic szlovák államfő aláírta az államnyelvtörvény módosítását, amelyet Magyarországon a kormányfő, a házelnök és minden parlamenti párt élesen bírált. Tegnap Tusnádfürdőn Orbán Viktor úgy nyilatkozott: a szlovák nyelvtörvény olyan abszurditás, amelyet a huszadik században sem engedett meg magának egyetlen állam sem, a szlovákok viszont ezt megengedik maguknak a XXI. század első évtizedének a végén.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény-módosítás a többi között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Mint az Európai Parlament szlovák képviselői közölték: mindegyikük elutasítja, hogy a strasbourgi intézmény tárgyaljon az európai visszhangot keltett pozsonyi törvényről. Egyben kilátásba helyezték: ha a testület mégis a tárgyalás mellett döntene, a maguk részéről felvetik az EP-ben a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) kérdését. Mint emlékezetes, Szlovákia élesen bírálja Magyarországot, amiért a KMKF a magyar Országgyűlés keretében, mint annak egyik intézménye működik. Pozsony szerint elfogadhatatlan, hogy a szlovák parlament képviselői egy másik ország parlamentjében dolgozzanak.

Valószínű, hogy a nyelvtörvénnyel az Európai Parlament valamely fóruma mégis csak foglalkozik majd, írta tegnapi számában a pozsonyi Új Szó. A lap szerint ezt vetítik előre az intézmény frissen megválasztott elnökének, Jerzy Buzeknek a szavai is. - Ez a törvény nemcsak a magyaroknak árt, hanem az európai integráció szellemiségének és a demokrácia elveinek is. Ez már nem csupán szlovák-magyar ügy. A kérdés az egész Európai Unió ügyévé válik, mellyel nekünk, az EP képviselőinek is foglalkoznunk kell - mondta Buzek az Új Szó szerint. - Sem az EBESZ, sem az Európa Tanács, sem az EP nem parancsolhatja meg egyetlenegy tagállamának sem, hogy megváltoztassa valamelyik törvényét - reagált közvetve Buzek szavaira Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A nyelvtörvényt elítélte Szarvas polgármestere is (a városban félezer diák tanul szlovákul). - Megdöbbenéssel és értetlenséggel állunk azon értesülések előtt, amelyek szerint a szlovák törvényhozás a magyar nyelv használatát gyakorlatilag kizárta az országban - szól a fideszes Babák Mihálynak az MTI-hez is eljuttatott levele.

Szlovák és magyar nyelvű táblát szerelnek egy tótkomlósi iskola falára. A településen az intézmények és utcák neveit is mindkét nyelven kiírták
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.