Karcsúsít a román kormány

Húsz százalékkal csökkenti a román kormány augusztus elsejétől az állami tisztségviselők kabinetjeiben dolgozó személyzet létszámát. Az intézkedést maga Emil Boc kormányfő jelentette be a szerda esti kormányülést követően. Boc elmondta: a helyi és a központi tisztségviselőknek - polgármestereknek, megyei tanácselnököknek, minisztereknek, ügynökségvezetőknek - jogukban áll saját kabineteket fenntartaniuk, de a létszámcsökkentést kötelező módon végre kell hajtaniuk.

A központi tisztségviselők kabinetjeiben jelenleg 800, a helyhatósági vezetőkében pedig 1283 személy dolgozik. A 2083 posztból 417-et megszüntetünk - mondta a miniszterelnök. Példaképpen hozzátette: a miniszteri kabinetek személyzete 16 főből áll, közülük legfeljebb 13-an maradnak. Emil Boc már az év elején felszámolta a kormányfői kancelláriát, így szerinte apparátusa mindössze fele annak, amely elődjeit kiszolgálta. A miniszterelnök szerint több millió eurót spórol majd meg a költségvetésnek.

A kabinet ülésén azt is eldöntötték, hogy a nyár folyamán - összevonással és felszámolással - felére csökkentik a kormánynak alárendelt ügynökségek számát. Az erre vonatkozó jogszabálytervezetet két héten belül dolgozzák ki.

Egy másik intézkedés szerint, a pénzügyi és gazdasági válságra hivatkozva, nem fizetnek nyári vakációprémiumot az állami alkalmazottaknak. Boc ígérte, amennyiben a következő hónapokban a gazdaság jól teljesít, az elmaradt prémiumokat a téli vakáció idején fizetik majd ki.

A kormánykoalíció hétfőn dönt arról, hogy a kenyér, a szárnyas hús, illetve a tej áfáját mérsékeljék.

Traian Basescu román államfő is részt vesz azon a szombati tusnádfürdői szabadegyetemi rendezvényen, amelyen Orbán Viktor Fidesz-elnök Rendszerváltók Európában címmel tart előadást. A beszélgetésbe a tervek szerint Tőkés László EP-képviselő és Németh Zsolt fideszes politikus is bekacsolódik. (Kolozsvári tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.