'A demokrácia elsajátítása időigényes feladat'

Interjút adott lapunknak Hayman bárónő, a Lordok Háza elnöke, három héttel az után, hogy részt vett a vasfüggöny lebontásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezéseken, Budapesten.

A brit felsőház elnöke a Népszabadságnak nyilatkozva elmondta: "Mély benyomásokkat szerzett" magyarországi útja során, ahová szeretne mielőbb visszatérni. Az egykori Helene Valerie Hayman tréfásan úgy fogalmazott, hogy valószínűleg "feminista megfontolásokból" kaphatott éppen ő meghívást Szili Katalin házelnöktől a fontos eseményre.

Az 59 éves Hayman bárónőről tudni érdemes, hogy 1974 és 1979 között volt az alsóház tagja, az első három évben az "országgyűlés csecsemőjének" rangját is viselve. Elsőként szült aktív "honanyaként", elsőként szoptatta négy fiának egyikét a patinás falak között, szenvedélyes kampányt folytatott kolléganői nevében is a szebbik nem számára nyújtott parlamenti szolgáltatások javítása érdekében. Az 1979-es saját választókerületi, és a Munkáspárt országos veresége után közel két évtizedre kikapcsolta magát a politikából, majd 1996-ban közéleti érdemei alapján nem örökletes felsőházi címet szerzett. A Munkáspárt kormányra kerülése után miniszterhelyettesi és államminiszteri tisztségeket töltött be. 2006-ban, amikor az alkotmányos reform részeként a felsőház elnökének pozícióját különválasztották a lordkancellárétól, nyolc jelölt maga mögé utasításával Hayman bárónő nyerte el az első "Lordok Háza Elnöke" címet.

A budapesti rendezvény kapcsán Hayman bárónő "rendkívül imponálónak" nevezte az elmúlt húsz évben a demokratikus intézmények kiépítésében elért eredményeket. Ettől függetlenül úgy érzi, ahogy ők, britek sok évszázad óta tanulják, hogyan működik a demokrácia, a régió országainak is türelmet kell tanúsítaniuk, időigényes folyamatról van szó. Hazatekintve a brit felsőház elnöke "súlyos aggodalmának" adott hangot és "valóságos sokknak" nevezte, hogy a Brit Nacionalista Párt két képviselőt küldhetett Brüsszelbe. Komoly problémának nevezte a választói érdektelenséget, az alacsony részvételi arányt, hiszen ezzel, és nem a szélsőjobb párt népszerűségének számszerű növekedésével magyarázható bejutásuk az európai színtérre. Ugyanakkor annak a reményének adott hangot, hogy mielőbb mindkét házon át lehet vinni azt a törvényjavaslatot, mely a jövőben megakadályozná, hogy a honatyák viszszaéljenek a költségtérítési lehetőségekkel. Mint a felsőház elnöke elmondta, "fel kell lépni azon képviselőkkel szemben, akik helytelenül viselkedtek, határozott akcióra van szükség, hogy Westminster visszanyerje a közvélemény megroggyant bizalmát".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.