Politikai viszály bénítja a lengyel külügyet

A lengyel államfő és a kormány viszálya már az ország diplomáciáját veszélyezteti. Már a szejm külügyi bizottsága is foglalkozik konfliktussal, miután kiderült, Lech Kaczynski elnök nem hajlandó aláírni a nagyköveti kinevezéseket.

Az előző hét végén egymás érték a legmagasabb szintű nyilatkozatok Varsóban arról, hány nagyköveti kinevezési iratról hiányzik még Lech Kaczynski elnök aláírása. A külügyminiszter száz körüli aláírást hiányolt, mire az elnöki hivatal vezetője a külügyminisztert vádolta meg károkozással - írta a Gazeta Wyborcza.

Donald Tusk és Lech Kaczynski

A kormányzati szerint megbénul a külszolgálat, ha az elnök visszatartja jóváhagyását. Az elnöki hivatal szerint többnyire olyan iratokról van szó, amelyek már hivatalban lévő nagyköveteket bíznak meg Lengyelország képviseletével az állomáshelyükkel szomszédos országokban. Nemcsak a kinevezéseket várakoztatja az államfő, de a visszahívásokat is. A nagyköveteket, akiknek megbízatási idejük lejárt, államfői aláírással ellátott irattal mentik fel.

Egyebek között ilyen iratot kellene kapnia Joanna Stempinska asszonynak is, aki Budapesten képviseli hazáját. Ő még az előző - az államfő ikerfivére által irányított - kormány idején kapta megbízatását. Kaczynski tizennégy külföldi nagykövetet is várakoztat, akik szeretnék átadni neki megbízólevelüket.

A lengyel kormány és az államfő között folyamatos a hadiállapot azóta, hogy az elnök fivérének pártja elveszítette a hatalmat. Az államfő egyértelműen a Jog és Igazságosság színeiben politizál a lengyel értékelések szerint. Ráadásul már készül a jövő évi elnökválasztásra, ahol feltehetően a jelenlegi kormányfővel, a liberális Donald Tuskkal kell megmérkőznie. A kötélhúzás főleg a honvédelem és a külügy területén zajlik - itt vannak az elnöknek fontos jogosítványai. Kaczynski nem nevezi ki és nem lépteti elő a nemzetvédelmi tárca által javasolt tábornokokat sem.

Korábban úgy látszott, hogy a diplomáciában van lehetőség némi kiegyezésre. Tusk és Kaczynski állítólag megállapodtak: az elnök aláír, a kormány viszont kiküldi a New York-i ENSZ-képviselet vezetőjének Anna Fotyga volt külügyminisztert. A kormány elő is terjesztette a kinevezést, majd vissza is vonta. Fotyga ugyanis lesújtóan nyilatkozott kormánya külpolitikájáról, s dicsérte az előző kormányzat idején uralkodó állapotokat.

Az elnök tegnap nyilatkozatban tagadta a kormány állításait. - Nem aláírom az okmányokat, hanem kinevezem a nagyköveteket! És ez érdemi különbség - mondta, és hozzátette: a kabinet a médiatörvény körüli zavarokról és a hiányzó költségvetési pénzekről akarja elterelni a figyelmet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.