Börtönbe kerülnek az online fajgyűlölők

Pénteken a leedsi büntetőbíróság több mint négy-, illetve több mint kétévi elzárásra ítélt két észak-yorkshire-i férfit, az 51 éves Simon Sheppardot és a 42 éves Stephen Whittle-t. A két férfi némi túlzással jogi történelmet csinált, amennyiben ők az elsők, akiket többrendbeli rasszista uszításért, antiszemita anyagok világhálós megjelentetéséért és terjesztéséért küldenek börtönbe.

Sheppard és Whittle öt évvel ezelőtt hívta fel magára a rendőrség figyelmét, amikor a blackpooli zsinagógának postán feladtak egy Mesék a holokacsáról című röpiratot. A vizsgálat során durva zsidóellenes fogalmazványok kerültek elő, online és nyomtatott formában egyaránt. Az egyik azt állította, hogy Auschwitz a náci rezsim által létrehozott üdülőtábor volt, ahová Európa minden tájáról érkeztek izraeliták ingyenvakációra. A leedsi büntetőbíró, Rodney Grant az ítéletet azzal indokolta, hogy a vádlottak által terjesztett anyagok "becsmérlőnek és sértőnek" számítanak, és "nagy károkat okozhatnak a társadalomnak".

A szabadlábon védekező vádlottak egy éve, röviddel az ítélethozatal előtt, vízummentességet élvezve Los Angelesbe menekültek. A repülőtéren megállították az első egyenruhás tisztet, és bejelentették, hogy politikai menedékjogért folyamodnak. Az amerikaiak őrizetbe vették őket, és tizenegy hónap múlva kiadták őket Nagy-Britanniának.

A brit közvélemény még nem dolgozta fel, hogy a szélsőjobboldali, rasszista Brit Nemzeti Pártnak két képviselője lett az Európai Parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.