Peking az ujgur stabilitásért mozgósít

A társadalmi stabilitás fenntartása a legsürgetőbb feladat az energiakincsekben gazdag északnyugati Hszincsiang-Ujgur autonóm régióban - jelentette a kínai állami televízió csütörtökön Hu Jintao elnök-pártfőtitkárra hivatkozva. Hu még szerdán a legfelső vezető szerv, a Politikai Bizottság kilenctagú állandó bizottságában vitatta meg a helyzetet.

A PB vezetésének ülése a Xinhua hírügynökség jelentése szerint "súlyos erőszakos bűnténynek" minősítette a zavargásokat, amelyek során vasárnap az ujgurok rátámadtak a Kína lakosságának döntő többségét, 91 százalékát adó hanokra, járműveket gyújtottak fel, üzleteket rongáltak meg. A hivatalos közlés szerint 156 halálos áldozatot és több mint ezer sebesültet követelő rendbontás a PB szerint "három erő által, otthoni és külföldön, lett kitervelve és szervezve".

A Reuters szerint a "három erő" nyilvánvalóan utalás a szeparatistákra, a terroristákra és a muzulmán vallási szélsőségesekre. Az ülés felszólította a párttagságot és a helyi vezetőket a teljes mozgósításra valamennyi etnikai csoport meggyőzésére a rend helyreállításához. A pekingi külügyi szóvivő szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján az Urumcsiban történteket Kína belügyének nevezte, elutasítva ilyetén módon Ankara felhívását, hogy a türk nyelvcsaládhoz tartozó ujgurok üldöztetésének ügyét vigyék az ENSZ BT elé.

A két és fél milliós Urumcsi utcáin, terein csütörtökön is teljes készültségben állomásoztak a biztonsági erők, rohamrendőrök. Miután kedden a botokkal felfegyverkezett hanok próbálták megbosszulni az ujgurok randalírozását a rendőrök barikádokkal elválasztották egymástól az ujgurok és a hanok lakta körzeteket. A péntek feszültséget hozhat. A hét végi imaa előtt - az AP jelentette - Obul Hashim Haxim imám békére intette a hívőket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.