Az USA kitart a telepek befagyasztása mellett

Az amerikai külügyi szóvivő cáfolta a Maariv izraeli lap értesülését, miszerint az USA kompromisszumként jóváhagyná 2500 izraeli telepeslakás építését Ciszjordániában. - Nem változott az álláspontunk. Ennek a tevékenységnek (ti. a telepek bővítésének) le kell állnia, ahogyan az "útitervben" is rögzítették - mondta Ian Kelly, megerősítve egyben, hogy George Mitchell exszenátor, Amerika közel-keleti megbízottja "hamarosan" a zsidó államba utazik.

A területeken lévő több település összesen 700 épületében található 2500 lakás sorsa viszszatérő eleme a lapinformácóknak. A Jediót Ahronót úgy tudja: a két ország ezek kapcsán "közel álló" a megegyezéshez, míg Mark Regev jeruzsálemi kormányszóvivő szerint közös nevezőt keresnek - de ő sem kommentálta a Maariv hírét. Olyan otthonokról van szó, amelyeknek építése már megkezdődött, befejezésüket magánjogi szerződés védi, a hivatalos izraeli magyarázat szerint pedig a telepbővítést a természetes szaporulat indokolja.
- A világon mindenütt gyerekek születnek, emberek házasodnak össze. Nem fogadhatjuk el a telepek teljes befagyasztását - magyarázta pár hete, Washingtonban Avigdor Lieberman külügyminiszter. Partnere, Hillary Clinton, akivel igencsak kiütköztek a nézeteltérések, viszont világossá tette: Amerika éppen ezt akarja, és a "természetes gyarapodás" miatt sem tegyenek kivételt. Barack Obama elnök palesztin kollégája, Mahmud Abbasz oldalán májusban közölte legutóbb: a telepekkel le kell állni, egyben viszont megértését fejezve ki, hogy Benjamin Netanjahu izraeli kormányfőnek - akit az azt megelőző héten fogadott a Fehér Házban - időre van szüksége otthon a telepek ügyében való előrelépéshez. A Jediót Ahronót mostani értesülései szerint a Mitchellel Londonban tárgyaló Ehud Barak védelmi miniszternek legfeljebb a vágyait tükrözi az az értelmezés, hogy máris meggyőzte volna az amerikai illetékest a korlátozott telepbővítésről. Ha ez megtörténne, annak a szélesebb világpolitikai jelentősége az lenne: Izrael az USA jóváhagyásával kipipálhatna egy nemzetközi kötelezettséget, és az arab országok térfelére kerülne a labda, hogy megkezdjék kapcsolataik normalizálását a zsidó állammal. Ha viszont Netanjahu belemenne az ideiglenes teljes befagyasztásba, úgy ellentételezést kérne ezért.

Az Izraelhez ezer szállal kötődő Amerikában eközben azt is vitatják, hogy (részben) a telepek ügyében elfoglalt álláspontjával az Obama-adminisztrációt már kihúzhatják-e a zsidó állam barátainak listájáról. - Obama elnök legkitartóbb támogatóit a zsidó vezetők körében mélyen nyugtalanítják legújabb közel-keleti kezdeményezései, és egyesek megkérdőjelezik, hogy miben is hisz - idézi Malcolm Hoenleint, a nagy amerikai zsidó szervezetek vezetőit tömörítő Elnökök Konferenciája alelnökét Alan Dershowitz, ismert Izrael-párti jogászprofesszor a The Wall Street Journalben említést tesz az izraeli részről is gyakran emlegetett állítólagos kivételről, amellyel a Bush-kormány egyes telepbővítésekhez az útiterv dacára jóváhagyását adta volna - ám ennek Washingtonban most "nem találják" az írásos nyomát. Ugyanakkor a szerző is "logikus kompromiszszumnak" tartja a javaslatot, amelyet Yousef Munayyer, az Arab-amerikai Antidiszkriminációs Liga elnöke vetett fel nemrég a The Boston Globe hasábjain. Ennek lényege: a telepesotthonok emeletráépítéssel legyenek bővíthetők, azaz csak "felfelé" terjeszkedhessenek, megőrizve a földrajzi status quót a jövőbeli béketárgyalásokhoz.

Palesztin munkások dolgoznak egy Jeruzsálem közeli telep bővítésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.