Negyven pub zár be havonta

Nem múlt el nyomtalanul Nagy-Britanniában sem Androulla Vassiliou egészségügyi EU-biztos javaslata a dohányzásmentesség kiterjesztésére - és az sem, hogy éppen két évvel ezelőtt száműzte a vonatkozó törvény a cigarettát a nyilvános zárt helyekről. Ha valakit vendéglátó-ipari létesítményben, vagy a tömegközlekedésben a jogszabály megsértésén kapnak, nemcsak a vétkes maga, hanem a kihágás felett szemet hunyó "cinkos" is a helyszínen fizetendő 50 fontos (15 ezer forint) pénzbüntetésben részesül.

Az évforduló kapcsán a Cancer Research UK rákkutató alapítvány megbízásából a YouGov közvélemény-kutatást végzett. Kétezer ember megkérdezése után kiderült: több mint ezerötszázan (76 százalék) helyeslik, sőt több mint a felük erősen támogatja a füstmentes törvénykezést.

A dohányzásellenes kampány élharcosai mégsem ülhetnek babérjaikon. A Cancer Research folyamatos megfigyelései arra utalnak, hogy a tilalom elrendelését követő első kilenc hónapban drámaian csökkent a cigarettázók száma (900 ezer absztinensről szólt a fáma), ám ezután visszaesett a lelkesedés.

Különösen aggasztó, hogy minden igyekezet ellenére súlyos gondot okoz a fiatalok dohányzása. A 11-15 évesek között kétszázezren gyújtanak rá rendszeresen. A tekintélyes londoni egyetem, az Imperial College nemrég közzétett kutatási eredménye szerint a 65 éven aluliak mintegy harmada ragaszkodik cigarettájához - míg ugyanezen korosztály tagjainak 42 százaléka számít passzív dohányosnak otthon, 11 százalékuk a munkahelyén. Lord Darzi egészségügyi államtitkár a közelmúltban emlékeztetett arra, hogy a dohányzás "változatlanul a megelőzhető morbiditás és idő előtti mortalitás legfőbb oka, csak Angliában évi 87 ezer halálesetért tehető felelőssé".

A törvénykezés nagy veszteseinek a kocsmák számítanak, noha az e sorok írásakor már több mint egy hete tartó szokatlan hőhullám kedvez azoknak, akik korsó sörükkel a pubok kerthelyiségébe vagy utcafrontjára vonulva keresnek kompromisszumot. Becslések szerint mégis havonta negyven brit kocsma kényszerül bezárásra, miután a tilalom "szívétől és lelkétől fosztja meg a pubokat".

Az egyik legjellegzetesebb brit hagyomány kihalása ellen küzdő, "Mentsétek meg pubjainkat és klubjainkat" elnevezésű kampányhoz eddig 250 söröző csatlakozott. A mindhárom nagy pártból is támogatókat toborzó mozgalom törvénymódosításokat szeretne elérni jövőre, amikor a jelenleg érvényes rendelkezések áttekintésére kerül sor. Javaslatai közé tartozik, hogy a puboknak legyen lehetőségük hermetikusan elzárt, megfelelő szellőzőberendezésekkel felszerelt helyiségeket kialakítani cigarettázó vendégkörük számára, illetve a tulajdonos maga dönthessen arról, hogy kocsmája dohányzó vagy nemdohányzó intézménynek számít-e.

Az EU ajánlása a "nyilvános hely" definíciójának megváltoztatására kiverte a biztosítékot a Brit Függetlenségi Párt brüsszeli képviselőinél, akik "polgári engedetlenségre" szólítottak fel. Godfrey Bloom így fakadt ki: "Mindennek van határa. Július első napján hat kocsma zárt be az Egyesült Királyságban. Kultúránk egy része került veszélybe. Ki kell mondanunk: legyen elég! Meg kell értetnünk ezekkel a felkapaszkodott, puritánkodó zsarnokokkal, meddig lehet elmenni. Senki sem állítja, hogy a dohányzás helyes, de nem törvénybe ütköző. Miért nem vállalják, és jelentik be a teljes betiltást? Azért, mert nem merik! Még nekik is túl nagy bátorságnak tűnik, hogy egyik napról a másikra 12 millió britből csináljanak bűnözőt. Azzal nincs problémájuk, hogy másodosztályú állampolgárokat faragjanak belőlük."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.