EU: jön a végső füststop

Füstmentes EU - ezt a (dohányzók számára rémálommal felérő) képet festette fel az Európai Bizottság. A cigarettázókat nem elég szigorúan megregulázó tagállamokat noszogatják.

Megelégelte a brüsszeli bizottság, hogy egyes helyeken kesztyűs kézzel bánnak a dohányosokkal. Megüzente hát az unió fő döntéshozó szervének, a tagországok politikusaiból álló tanácsnak: 2012-re füstmentes Európát szeretne létrehozni, ezért mindenki szigorítson a saját jogszabályain. Merthogy európai egység e téren sincs, akárcsak - például - az országonként eltérő megengedett alkoholszintnél.

Követendő példaként mindössze két tagállamot tudott megemlíteni Androulla Vassiliou egészségügyi EU-biztos. A zárt nyilvános helyeken és a munkahelyeken teljes mértékben csak Nagy-Britanniában és Írországban tiltották be a füstölést; igaz, hasonló szabályozás bevezetésére készül 2010-ben Bulgária is. További nyolc államban (Olaszország, Franciaország, Hollandia, Svédország, Finnország, Lettország, Szlovénia, Málta) hatályba léptek ugyan dohányzásellenes törvények, de engedélyezik külön dohányzóhelyiségek kialakítását. Ami pedig a többi tagországot illeti, "valamilyen törvénykezésről" be tudott számolni Vassiliou, ám egyiket sem nevezte "ideálisnak".

A közvélemény is nagyobb szigort akar: erre hivatkozik az Európai Bizottság. S valóban, a legutóbbi Eurobarometer-felmérés szerint az uniós polgárok 84 százaléka támogatja a füstmentes munkahelyeket. A füst nélküli éttermekért már valamivel kevesebben lelkesednek (77 százalék), nem beszélve a cigaretta nélküli kocsmákról és bárokról (61 százalék).

A gyermekek védelmére és a dohányzásról való leszokás ösztönzésére külön figyeljenek oda - ad újabb házi feladatot a huszonheteknek a brüszszeli bizottság. A képi figyelmeztetéseket is szeretné még jobban elterjeszteni a cigisdobozokon: szakértők szerint ezek jóval hatékonyabbak a szöveges intelmeknél.

Az erős dohányosok közé tartozik Magyarország az EU-n belül. A legtöbben (100 emberből 42) a görögöknél füstölnek, őket követik a bolgárok (39) és a lettek (38), de mindjárt utánuk jönnek a magyarok, románok, szlovákok és csehek (36). Kedvezőbb eredményt értek el a britek (28), a belgák (27) vagy a finnek (25).

A tulajdonos is rágyújt egy koppenhágai bárban. Mi lesz a nem dohányzókkal?
A tulajdonos is rágyújt egy koppenhágai bárban. Mi lesz a nem dohányzókkal?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.