Távirati stílusban

Észak-Korea négy rakétát indított

Észak-Korea négy rövid hatótávolságú, föld-víz osztályú rakétával hajtott végre kísérleti indítást csütörtökön, a keleti partvidékén - jelentette a dél-koreai sajtó. A rakéták kilövésének időpontján kívül, további részletek egyelőre nem ismeretesek, de a tokiói kormány szerint legalább egy rakéta a Japán-tengerbe hullott. Észak-Korea szerdán jelentette be, hogy július 11-ig hadgyakorlatokat hajt végre, s kérte Japánt, hogy ebben az időben hajói ne közeledjenek a parti vizeihez. (MTI)

Vízumkényszer lesz a cseheknek Kanadába

Kanada július 7-től ismét felújítja a vízumkényszert a cseh állampolgárokkal szemben - adták hírül prágai napilapok és internetes portálok. Értesüléseik szerint Ottawa azért kényszerül erre a lépésre, mert ugrásszerűen megnőtt a tengerentúli országban menekültstátusért folyamodó csehországi romák száma. Érdeklődésünkre Kanada prágai nagykövetségén annyit közöltek, hogy újsághíreket nem kommentálnak. 1997-ben Kanada a cseh állampolgárokkal szemben hasonló ok miatt vezette be a vízumkényszert, amelyet másfél éve törölt el. (Pozsonyi tudósítónktól)

Az EU visszahívja hondurasi követeit

Az Európai Unió valamenynyi érintett tagországa beleegyezett, hogy visszahívja nagykövetét Hondurasból Manuel Zelaya államfő eltávolítása miatt - mondta a spanyol diplomácia vezetője Miguel Ángel Moratinos. Németország, Olaszország, Franciaország, Spanyolország és az Európai Bizottság nagyköveteiről van szó, így az európai külképviseleteket ügyvivők vezetik majd. Zelayát vasárnap váltotta le a parlament egy népszavazási kezdeményezés miatt, amely lehetővé tehette volna az újraválasztását, s amelyet a legfelsőbb bíróság törvénytelennek ítélt. (MTI)

A japán Amano Jukija a NAÜ új főigazgatója

Amano Jukija japán diplomatát választották meg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) új főigazgatójává Bécsben. A NAÜ jelenlegi főigazgatója, Mohamed el-Baradei novemberben távozik posztjáról. A testület új pályázatot írt ki azután, hogy márciusban sem a gazdag országok által támogatott, esélyesebbnek tartott Amano Jukija, sem a fejlődő országokat maga mögött tudó Abdul Samad Minty nem kapta meg a kétharmados támogatást. A két tömörülés többek között az iráni nukleáris program kérdésében sem ért egyet egymással. (MTI)

Robbantás a pakisztáni Ravalpindiben

Pokolgép robbant a pakisztáni főváros közelében fekvő Ravalpindiben csütörtökön, legkevesebb hatan meghaltak, többen megsebesültek. Információk szerint robbanószerrel megrakott motor hajtott neki egy kormánytisztviselőket szállító autóbusznak. Több tucat ember sebesült meg. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.