Muszavi és Karubi szerint illegitim az új iráni kormány

Mahmud Ahmadinezsad kormányát illegitimnek tekinti a június 12-i vitatott elnökválasztáson vereséget szenvedett reformpárti jelölt, Mir Hoszein Muszavi - tudatta híveivel internetes honlapján. Muszavi felszólította a hatóságokat, hogy engedjék szabadon "a forradalom gyermekeit", akiket az elnökválasztás után kezdődött tüntetések és zavargások alatt fogtak le. Muszavi azt is közölte közleményében, hogy nem tud kompromisszumot kötni az emberi jogok tekintetében.

A másik ellenzéki jelölt, Mehdi Karubi sem ismeri el Ahmadinezsad győzelmét, illegitimnek tartja a kormányt, és folytatja küzdelmét a választás eredményének megsemmisítéséért. Ezt maga jelentette be levélben a honlapján. Hozzátette, nem fog részt venni Ahmadinezsad beiktatásán, és semmilyen, az elnökválasztással kapcsolatos hivatalos ünnepségen. A Mohamed Hatami, volt reformer elnökhöz közel álló Iszlám Irán Részvétel Frontja, a vezető reformer párt tegnapi közleménye kijelenti: a választás puccs volt, ami az egész rendszer legitimitását rontotta.

A reformerek nyilatkozatai ellenére a hatalom állandó nyomás alatt tartja a mozgalmat: a Forradalmi Gárdához tartozó baszidzs félkatonai szervezet tegnap levélben fordult az ország főügyészéhez, és kérvényezték, indítson eljárást kilenc, államellenes cselekedet vádpontjában Muszavi ellen, amiért többek között "veszélyeztette a nemzet biztonságát". Ha ilyen eljárásra sor kerülne, Muszavit akár tíz évre is elítélhetik - írja a Guardian brit napilap.

Az Európai Unió nem jogosult az iráni atomprogramról tárgyalni, mert beleártotta magát az iszlám köztársaság belügyeibe - szögezte le tegnap az iráni hadsereg vezérkari főnöke, kizárva ezzel az EU-t az Iránnal folytatandó tárgyalásokból.

Karubi sem adja fel
Karubi sem adja fel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.