Minősített szenátusi többségben a demokraták

Nyolc hónapja tartó idegjáték ért véget kedden, amikor Minnesota Legfelsőbb Bírósága a demokrata Al Frankent, ismert komédiást egyhangú szavazattal a szövetségi állam washingtoni szenátorává nyilvánította. A vesztes, a republikánus Norm Coleman korábbi szenátor elismerte vereségét. Mindennek az országos jelentősége az, hogy a szenátus 58 demokrata tagja, kiegészülve a képviselőcsoportjukkal szavazó két függetlennel - köztük a volt alelnökjelölt Joe Liebermannel - 60:40 arányú minősített többségbe került, és így meg tudja akadályozni a republikánus obstrukciót.

A szenátorválasztást a tavalyi elnökválasztással egy időben, november elején tartották. Először Frankent hozták ki győztesnek, majd Coleman előzött. Miután a különbség kevesebb volt közöttük fél százaléknál, az újraszámlálást automatikusan rendelték el. Az események ezután annak függvényében vettek fordulatot, hogy kinek a kampányjogászai mely voksokat támadták meg, és kérték érvénytelenítésüket, illetve beszámításukat. Elemzők korábban arra számítottak, hogy a jó ideje vesztésre álló Coleman előbb-utóbb feladja a küzdelmet, mielőtt teljesen lejáratná magát az északi állam a huzavonába egyre jobban belefáradt közvéleménye előtt. Ezzel ugyanis elkerülheti, hogy maga alatt vágja a fát a jövő évi kormányzóválasztás előtt. A Republikánus Párt kétmillió dollárt fordított jelöltje jogászcsapatára az elmúlt fél évben, egykori szenátusi stábját azonban kénytelen volt elbocsátani Coleman.

Az 58 éves Franken az NBC televízió óriási nézettségű, szombat esti szórakoztató műsorában, a Saturday Night Live-ban szerzett országos ismertséget. Az iraki háború kitörése után kommentátorként tűnt fel az Air America rádiónál, saját műsort vezetve. Ő volt az első neves rádiós, aki elment a közel-keleti országba, amelynek kapcsán George W. Bush akkori elnököt ostorozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.