Fico-látogatás elnapolva

- A szlovák parlament által elfogadott államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is. A két ország közötti alapszerződés és több nemzetközi szerződés betűjével és szellemével is több helyen ütközik a törvény - mondta tegnap a magyar kormányfő Budapesten. Bajnai Gordon hozzátette: át kell gondolni, hogy az új fejlemények függvényében mikor és milyen tartalommal van ideje és értelme megtartani a kormányfői találkozót. Magyarországnak "kellő időre" van szüksége a találkozó előkészítéséhez - hangsúlyozta. A témát ismerő szakértők szerint ilyen körülmények között ősznél előbb semmiképpen sem lesz lehetséges a megbeszélés.

Robert Fico szlovák kormányfő szerint az államnyelvtörvény módosítása rendben van, és nem látja okát annak, hogy ez a kérdés veszélyeztesse tervezett magyarországi látogatását. Fico tegnap Pozsonyban azt mondta: érvényes magyarországi meghívása van, kész találkozni magyar partnerével, és már csak arra vár, hogy a magyar fél megerősítse ennek időpontját.

A szlovák nyelvtörvény miatt azonban egyre nagyobb a félelem és a nyugtalanság a magyarok lakta szlovákiai területeken - derül ki helyszíni riportunkból. A kisebbségi tisztségviselők felesleges papírmunkának vélik az új jogszabályt, aminek valódi célja a magyar nyelv ellehetetlenítése. - Munkahelyemen például megtiltották, hogy magyarul beszéljünk. Ezért munka közben még az öcsémmel is kénytelen vagyok szlovákul beszélni, mert különben kirúgnak mindkettőnket - mondta egy neve elhallgatását kérő, a mátyusföldi Diószegről (Sládkovicovo) Pozsonyba ingázó kőműves.

A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) parlamenti képviselői az alkotmánybírósághoz szeretnének fordulni, de ehhez szükségük van az ellenzéki képviselők segítségére is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.