Júliusban indul a SAC program

Harmonizálni, egymást kiegészítő irányban kellene fejleszteni a NATO és az Európai Unió együttműködését, annak figyelembevételével, hogy a NATO a katonai műveleti képességekben, míg az EU az újjáépítésben, gazdasági-társadalmi stabilizációban erősebb, mondotta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a Katonai Felderítő Hivatal éves attaséértekezletén.

A két szervezetnek több közös kezdeményezést kellene tennie, amilyen például a Magyarország jelentős szerepvállalásával megvalósuló Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) programja. Július 27-én megkezdi tevékenységét a C-17-es gépekkel repülő nehéz stratégiai légiszállítási ezred, tette hozzá. A projekt felértékeli Magyarországot a katonadiplomáciában is, a SAC-résztvevő Norvégia azon gondolkodik, hogy attaséhivatalt nyit Budapesten.

A kétoldalú védelmi kapcsolatokban a magyar-amerikai együttműködés kiemelt fontosságú, emellett nagy figyelmet fordítunk Franciaországra , Németországra, az Egyesült Királyságra, Olaszországra, Hollandiára. Magyarország most átvette a Visegrádi Négyek elnökségét, ami partnereinkkel a védelmiipari kooperációban tár fel új lehetőségeket.

Az ország, szövetségeseink nemzeti érdekeit (például energiabiztonság) szolgálja a döntés, hogy Moszkvában még egy attaséi posztot teremtenek, ahonnan nemcsak Oroszországot, hanem a kelet-európai, közép-ázsiai FÁK-országok eseményeit is figyelemmel követik. - Egyetértek azokkal, akik szerint az oroszokkal való kapcsolat három alapelve: 1. Moszkva nem vétózhat a NATO-bővítésről, 2. a területi integritás, szuverenitás tiszteletben tartása, 3. minden ország szuverén joga megválasztani szövetségeseit, mondotta a miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.