Váltások szezonja

Az Afganisztánba induló magyar Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport (OMLT) második váltása búcsúzott nemrégiben Tatán. A harminc magyar katona fél éven át segíti az afgán hadsereg Baghlan tartományban állomásozó alakulatának kiképzését az amerikai Nemzeti Gárda huszonhat ohiói tagjával együttműködve.

Néhány napja rendezték meg Hajdúhadházon annak a negyven magyar lövésznek a búcsúünnepségét is, akik azért indulnak Afganisztánba, hogy az augusztus 20-án kezdődő választásokat biztosítsák. A bázisuk Pul-i-Kumriban, a magyar Tartományi Újjáépítő Csoport (PRT) táborában lesz. Felkészülésük részben közösen zajlott az ősszel Afganisztánba érkező hetedik PRT-vel, feladataik pedig megegyeznek majd a PRT-n belül tevékenykedő, a védelemért felelős századéval. A most kiutazó katonákat azonban olyan feladatokra is kiképezték, mint a gyalogjárőrözés, a kiemelten védendő személyek kísérése, illetve éjszakai műveletekben való részvétel - tudtuk meg a honvedelem.hu portálról. A Honvédelmi Minisztérium híroldala szerint négy hónapot fognak az ázsiai országban tölteni.

A magyar szerepvállalás legnagyobb (több mint kétszáz fős) eleme a 2006 óta működő PRT, amelynek már a hatodik váltása tartózkodik Afganisztánban. A magyar csoport mandátuma októberben lejár, ezt azonban nagy valószínűséggel hamarosan meghosszabbítja a kormány.

A fent említett katonákon kívül februárban egy tizenhat fős Különleges Műveleti Csoportot is küldött Afganisztánba a Magyar Honvédség. Tagjai a szolnoki Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái közül kerültek ki, kiképzésükben az amerikai hadsereg is részt vett. A Honvédelmi Minisztérium (HM) eredeti közlése szerint a felderítés és katonai segítségnyújtás tartozik feladataik közé. Tevékenységükről a HM a katonák biztonságára hivatkozva többet nem árul el. Lapunk megkeresésére a minisztérium csupán annyit közölt: a katonák négy hónapos váltásban teljesítenek szolgálatot, közvetlenül a NATO-parancsnokságnak alárendelve. A februárban kiutazott katonák épségben hazatértek. Nem hivatalos források szerint a második váltás tagjai valamennyien egészségesek, végzik a dolgukat.

A Magyar Honvédség eddig két embert veszített Afganisztánban, mindketten tűzszerészek voltak.

Az afganisztáni Kandahárban negyvenegy különlegesen kiképzett fegyveres afgán biztonsági őrt fogtak le és szállítottak Kabulba, hogy ott bíróság elé állítsák őket. Karzai elnök közleményben ítélte el a súlyos incidenst, amelynek keretében állítólag az amerikaiak alkalmazásában álló afgán biztonsági őrök Kandahárban behatoltak a helyi ügyészség épületébe, hogy az afgán rendőrség által letartóztatott és fogva tartott két társukat kiszabadítsák. Eközben lövöldözés robbant ki, amelyben a behatolók megölték Kandahár (Afganisztán egyik legnagyobb városa, a tálib mozgalom kiindulópontja) rendőrfőnökét és a bűnügyi nyomozó osztály vezetőjét. Az amerikai parancsnokság szűkszavúan csak annyit mondott "hallottak" egy incidensről. Az afgán biztonsági őröket (akik a BBC szerint nem tartoznak engedelmességgel az afgán hatóságoknak) amerikaiak képzik ki, szerelik fel, alkalmazzák például bázisaik védelmére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.