Merkelnek szitokszó az adóemelés

Soha nem látott hiány tátong a német költségvetésben, a szövetségi büdzsé újonnan felvett hitelei jövőre meghaladják a 86 milliárd eurót, a kereszténypártok azonban minden erővel kitartanak az adócsökkentéssel kecsegtető választási ígéret mellett. - A gazdasági válságból csak úgy tudunk kilábalni, ha a teljesítményt nyújtó polgároknak több marad a pénztárcájukban. Velem nem lesz semmiféle adóemelés - hangoztatta Angela Merkel kancellár tegnap Berlinben, amikor három hónappal a szeptember 27-i Bundestag-választás előtt ismertette a CDU/CSU közös választási programját.

A kereszténydemokraták elnöki posztját is betöltő kancellár szavaiból kiderült: a német konzervatívok a gazdasági válságra adandó válaszokra alapozza választási kampányát. Középre tartanak, de azért széles körben - a szakszervezetektől a vállalkozókon át az egyházakig - akarnak voksokat nyerni.

A legnépszerűbbnek gondolt ígéret az adócsökkentés, amely a most demonstrált egység ellenére jó ideje megosztja a konzervatív tábort. Horst Seehofer, a kisebbik kereszténypárt, a bajor CSU elnöke szeretett volna konkrét időpontot megnevezni arra, hogy pontosan mikortól tehermentesítik az adófizetőket. A CDU a dátumok meghatározását elutasította, így általánosságban marad a kampányígéret, miszerint a 14 százalékos kezdő jövedelemadó-kulcsot 12 százalékra szándékozzák levinni.

Miközben a konzervatívokkal még nagykoalícióban együtt kormányzó, az alacsony jövedelműeknek szintén adócsökkentést ígérő szociáldemokraták "nagy blöffnek" nevezték Merkelék programját, azt kifejezetten bátortalannak minősítette a liberális FDP. Több német vezető közgazdász szerint a válságkezelésre fordított több százmilliárd eurós kormányzati mentőövek miatt a Merkel által "szitokszónak" tekintett adóemelés előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz Európa vezető gazdasági hatalmában. A CDU több vezető politikusa is felvetette: az élelmiszerekre kivetett kedvezményes áfát, illetve a legmagasabb jövedelemadó-kulcsot két-három százalékkal emeljék fel. A "rebellis hangokat" a kancellár-pártelnök hatalmi szóval egyelőre elnémította.

Ami a program többi részét illeti, a kereszténypártok változatlanul ellenzik a minden ágazatra kiterjedő általános minimálbért. Ugyanakkor további adójóváírást ígérnek azoknak, akik magánnyugdíjpénztáraknál és magánbiztosítóknál gondoskodnak időskori ellátásukról. Energiafronton érdekes "keveréket" prezentálnak: az atom szerintük megkerülhetetlen, de új nukleáris erőművek építése helyett inkább a jelenlegiek modernizálását, illetve a regeneratív források kiépítését javasolják. Külpolitikában sürgetik a NATO XXI. századi szerepét meghatározó új stratégia kidolgozását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.