Gázüzletre vált Joschka Fischer is

Hét évig együtt kormányozták Németországot, pár esztendős szünet után mostantól a nemzetközi gázüzletben utaznak együtt - igaz, más-más oldalon. Gerhard Schröder (SPD) volt kancellár után egy újabb prominens német politikus, nevezetesen Joschka Fischer korábbi külügyminiszter vállal szerepet e stratégiai, s egyben sok pénzzel kecsegtető üzletágban.

A manager magazin értesülései szerint a 61 éves zöldpárti politikus a tervezett Nabucco vezeték lobbistája és PR-tanácsadója lesz. Vagyis a Kaszpi-tenger térsége - elsősorban Türkmenisztán, Irán és Irak - gázkincsének továbbítására tervezett, a Törökország-Bulgária-Románia-Magyarország- Ausztria útvonalat állítólag 2014-től befutó vezetéket kell népszerűsítenie. Tanácsadói tevékenységéért a második világháború után Magyarországról kitelepített sváb családból származó Fischer hat számjegyű éves fizetést kap - euróban. A szerződés azért is pikáns, mert a 3300 kilométer hosszú vezeték komoly beavatkozást igényel az ökológiai környezetbe.

Az oroszbarátsága miatt sokat támadott Schröder 2006 márciusa óta a Svájcban bejegyzett Északi áramlat felügyelőbizottsági elnöke. A cég többségi tulajdonosa az orosz Gazprom, a partnerek között megtalálható a német energiakonszern, az E.ON is. A vállalkozás célja, hogy a Keleti-tenger alatt több mint 1200 kilométeres vezetéket építsenek, amely 2012-től orosz gáz szállít Viborgból a németországi Greifswaldig.

Joschka Fischer
Joschka Fischer

Az Egyesült Államok által élénken támogatott Nabucco viszont éppen a beszerzési források diverzifikálását, vagyis az orosz gázszállításoktól való európai függőség csökkentését és általában Oroszország kikerülését célozza. Külügyminiszterként Fischer keveset foglalkozott Oroszországgal, a Berlin-Moszkva viszonyt Schröder ápolta.

A manager magazin úgy tudja, Fischertől a Nabucco tulajdonosai elsősorban Törökország megdolgozását várják. Az ankarai politikai elit köreiben a német politikus komoly népszerűségnek örvend, miután nyíltan kiáll(t) Törökország EU-tagsága mellett.

A Nabucco-projektre ellenségesen tekintő Gazprom saját projektjét, a Déli áramlatot szeretné megvalósítani, ehhez masszív politikai támogatást kap a törökökre is "rádolgozó" Kremltől. A közép-ázsiai szovjet utódállamok, a többi között Kazahsztán és Türkmenisztán eddig a Gazpromon keresztül értékesítik a náluk kitermelt földgázt, az orosz konszern jócskán keres a közvetítői díjon. A nabuccós gáz kapcsán a törökök szintén különleges árfeltételekre tartanak igényt - írta a Süddeutsche Zeitung.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.