Távirati stílusban

Orosz-magyar külügyminiszteri találkozó

A Bajnai-kormány külpolitikai stratégiájának prioritásaival foglalkozott Faller Jenő, a Külügyminisztérium szakállamtitkára csütörtökön a Magyarország FÁK-stratégiájáról rendezett budapesti kormányzati fórumon. Egyebek között megemlítette, hogy a napokban Moszkvában járt a küszöbönálló külügyminiszteri találkozó előkészítése ügyében. Lapunk értesülése szerint a Lavrov-Balázs megbeszélésre szombaton, Korfun kerül sor. (Munkatársunktól)

Mustafa Mujezinovic az új kormányfő

A boszniai horvát-bosnyák föderáció parlamentje Mustafa Mujezinovic személyében megválasztotta az államalakulat új kormányfőjét, egy hónappal azután, hogy korrupcióval vádolt elődje lemondott tisztségéről. Az 55 éves Mujezinovic a bosnyák nacionalista Demokratikus Akciópárt tagja. Bosznia-Hercegovinában az 1992-1995 közötti polgárháború után két nagy önállósággal rendelkező államalakulat jött létre, a horvát-bosnyák föderáció és a boszniai Szerb Köztársaság. (MTI)

Izraeli rendőr francia diplomatát inzultált

A francia konzulátus egyik alkalmazottját diplomata rendszámú gépkocsijában bántalmazta egy izraeli rendőr Jeruzsálemben. A francia külügyminisztérium csütörtökön a "súlyos és elfogadhatatlan incidens" miatt tiltakozott az izraeli külügyminisztériumnál. A France Info hírrádió szerint a francia diplomatákat és állampolgárokat rendszeresen zaklatja az izraeli rendőrség. (MTI)

Német bíróság a náci jelszavak hirdetői ellen

A német alkotmánybíróság tegnap nyilvánosságra hozott határozatában megkönynyítette a náci jelszavakat skandáló szélsőjobboldali személyek megbüntetését. E szerint már egy náci dal jellegzetes sorának szóban vagy írásban történő idézése is az "alkotmányellenes szervezetek jelképeit" tiltó törvény hatálya alá esik, és mint ilyen, büntetendő cselekmény. (MTI)

Németországban marad a vizitdíj

Továbbra is kell tízeurós vizitdíjat fizetni Németországban, miután a kasseli székhelyű Szövetségi Szociális Bíróság (BSG) csütörtökön úgy döntött: nem alkotmányellenes, hogy a német tb-kasszákhoz tartozó betegektől negyedévenként, az első orvosi vizsgálatkor tízeurós vizitdíjat kérnek el. Az SPD-zöld-kormány által még 2004-től bevezetett vizitdíj ellen egy bajorországi férfi nyújtott be keresetet. Szerinte a vizitdíj sérti az alaptörvényben rögzített jogegyenlőséget, mert egy kalap alá veszi azokat, akik negyedévente csak egyszer, illetve többször fordulnak orvoshoz. A BSG ezzel szemben úgy foglalt állást: a vizitdíj belefér azon pótdíjakba, amelyeket a tb-pénztárak finanszírozási okokból kiróhatnak tagjaikra. (Berlini tudósítónktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.