L'Aquila a G8-csúcsra készül

"Más lesz ez a nagyhatalmi csúcs mint a többi: a világpolitikáról tárgyaló politikusoktól 300 méterre az áprilisi földrengés óta sátrakban élő emberek látványa képezi a hátteret" - mondta lapunknak a l'aquilai G8-as csúcs szervezője.

A jövő heti csúcsra érkező állam- és kormányfőket a szokásoktól eltérően nem luxusszállóban, hanem az abruzzói pénzügyőrség tiszti iskolájában szállásolják el. Országonként egy vezető és 25 fős kísérete számíthat a "rendkívüli" vendéglátásra. Épphogy elférnek az ezer hallgatóra tervezett iskola szűkös szobáiban. "Barack Obamának például meg kell elégedni azzal a kék paplanos ággyal, mely azután a földrengés sújtotta lakosság új otthonaiba kerül" - nyilatkozta a Népszabadságnak a nagyhatalmi találko-zó logisztikai felelőse, Guido Bertolaso, aki a katasztrófavédelem vezetőjeként a nápolyi szeméttakarítás után az abruzzói földrengést kapta feladatul, ráadásként a július 8-10. közötti csúccsal. A kormányfő Silvio Berlusconi ötlete volt, hogy az eredeti helyszín, a szardíniai Maddalena-szigete helyett a politikusok ne a világtól elzártan, hanem a földrengés romjain tanácskozzanak.

"A tavalyi G8-at a gazdasági és szociális válságtól sújtott Japán Hokkaido szigetén tartották, és ösztönző hatást gyakorolt a vidékre, a térség újjászületett: ezt várjuk most Abruzzóban. Azt, hogy az 54 ezer otthon nélküli érezze, nem szűnt meg létezni, és várjuk a külföldi szolidaritást is. Washington, Párizs, Berlin vállalta a páratlan műemlékek rekonstruálásának szponzorálását" - tette hozzá Bertolaso, hangsúlyozva, hogy az összesen 29 ország és 10 nemzetközi szervezet delegációinak és több mint kétezer újságírónak a jelenléte a talpraállás első jele.

Ám hiába nyitották újra az evakuált városközpontot, még azok sem térnek haza, akiknek otthona nem károsodott meg. "Nem G8, s nem reklám, hanem pénz és lakás kell" - készülnek a csúcs alatti tüntetésre az abruzzóiak és a "No globál" mozgalom hívei. Legfőbb érvük, hogy a csúcs 400 millió euró feletti költsége meghaladja a földrengéskárosultakra szánt éves támogatást.

A csúcstalálkozót előkészí-tő külügyminiszteri találkozó Triesztben kezdődött meg csütörtök este, amelyen a jövő heti tanácskozás fő témái, a válságmegelőzés, a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és a szegénység elleni küzdelem került terítékre. Az előkészítő megbeszélésen nem jelent meg az iráni külügyminiszter.

Lavrov és Frattini Triesztben
Lavrov és Frattini Triesztben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.