Basescu támad, Nastase egérutat nyert

Lassan nevetségessé válik az Adrian Nastase volt román miniszterelnök ellen kezdeményezett korrupciós vizsgálat. A parlament ugyanis egy éven belül immár másodszor tagadta meg a mentelmi jog megvonását a szociáldemokrata politikustól. A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) nem sokkal a 2004. decemberi elnökválasztások után indított vizsgálatot Nastase ellen, aki Traian Basescu államelnök fő kihívója és ellenfele volt. A bűnügyi eljárás hátterében sokan ma is Basescu kézi vezérlésének jeleit vélik felfedezni.

A gyanú szerint Nastase korrupcióval építette fel házát, és különböző állami tisztviselőktől, kinevezésükért cserében juttatásokat fogadott el. Az ügyészek szerint egyebek mellett így szerezte lakása Thermopan típusú ablakait is.

Tavaly augusztusban Laura Codruta Kövesi főügyész a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztését kérte a törvényhozástól, a testület azonban ezt elutasította. Az akkor ellenzékben politizáló Basescu-hívek az alkotmánybíróságon tettek panaszt. Kifogásolták, hogy a házszabály ilyen esetben jogellenesen kétharmados többséget ír elő. Az alkotmánybírók a panasznak helyt adtak, s azóta már a jelenlévő honatyák egyszerű többsége is dönthetne a kérdésben. Kövesi pedig újabb kérést intézett a parlamenthez Nastase mentelmi jogának felfüggesztésére.

A képviselőház - amelynek a volt kormányfő tagja - azonban 116 szavazattal, 100 ellenében, úgy döntött, hogy ugyanarról a kérdésről a parlament nem szavazhat kétszer. Ezzel pedig a Nastase-ügy újabb elnapolást szenved, a háznak leghamarabb ősszel lehet ismét alkalma vele foglalkozni.

Basescu több alkalommal is hangsúlyozta: Brüsszel rendkívüli módon rosszallja, hogy a bukaresti törvényhozás akadályozza a magas beosztású politikusok ellen indított korrupciós eljárások lefolytatását. A mostani szavazás eredményébe azonban az is belejátszhatott, hogy Basescu és Nastase nagykoalícióban kormányzó pártjai között az utóbbi időben látványosan növekedtek a feszültségek és sokasodnak a kölcsönös támadások is. A szociáldemokratáknak azonban egyelőre az is elegendő eredmény, hogy Nastase újból egérutat nyert.

Románia külön hivatalt szándékozik felállítani, amely a határon túli románok állampolgársági kérelmeit bírálná el - jelentette ki csütörtökön Traian Basescu államfő a Duna-deltában fekvő Sulina településen szervezett nyári táborban, határon túli román fiatalok előtt. Basescu hangoztatta: a román igazságügyi minisztérium erőfeszítéseket tesz, hogy az állampolgárság könnyített megadására vonatkozó új törvényben rögzített hat hónapos határidőn belül bírálják el azok kérelmét, akik a jogszabály érvénybelépése után igényelték a román állampolgárságot. A román kormány áprilisban egyszerűsítette az állampolgársági törvényt, hogy könnyebben megadhassa az állampolgárságot a moldovaiaknak, ahonnan körülbelül egymillió ilyen kérelem érkezett. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.