Ahmadinezsad csalódott Obamában

Mahmud Ahmadinezsad államfő csütörtökön felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy ne avatkozzon be az ország belügyeibe. A FARSZ teheráni hírügynökség szerint az iráni elnök Aszalujeh városában egy olajüzem felavatásán beszédében felszólította Obamát, hogy kérjen bocsánatot az iráni nemzettől

Obama korábban azt mondta: megdöbbentette és felháborította az iráni elnökválasztást követő erőszak. Ahmadinezsad most kijelentette: a kérdés az, hogy az amerikai elnök miért esett ebbe a csapdába, és miért mond olyasmit, amit hivatali elődje, George W. Bush szokott mondani. Ilyen hangnemben nem lehet Iránnal beszélni - adta értésre Ahmadinezsad.

Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt honlapja szerint hetven egyetemi tanárt vettek őrizetbe Iránban a kormányellenes tüntetések során. A weboldal szerint azt követően tartóztatták le a professzorokat, hogy szerdán találkoztak Muszavival, s a megbeszélésen az iráni rendszer liberalizálását szorgalmazták.

A honlapon Muszavi élesen bírálta az ellenzéki sajtó, köztük az ő lapja, a Kalameh-jwe Szabz bezárását és az újságírók letartóztatását. Muszavi kommünikéjében kijelentette: eltökélt szándéka folytatni a harcot a június 12-i, csalással eldöntött elnökválasztás ellen.

A békés tüntetők elleni megtorlást kifogásolta csütörtökön Hoszein Ali Montazeri nagyajatollah, ellenzéki vallási vezető is. "Ha az iráni nép nem tud érvényt szerezni alapvető jogainak a békés tüntetéseken és elnyomják, az elkeseredettség erősödése bármilyen erős kormány alapjait megsemmisítheti" - hangsúlyozta Montazeri, aki az iszlám köztársaság alapítójának, Ruhollah Khomeini ajatollahnak kiszemelt utóda volt, de még az imám 1989-ben bekövetkezett halála előtt kegyvesztett lett a hatalom bírálata miatt és éveket töltött házi őrizetben Kum síita szent városban. A nagyajatollah azt szorgalmazta, hogy hozzanak létre egy független, tekintélyes bizottságot, amely elfogadható megoldást talál a választások után kialakult helyzetre.

Ugyanakkor az ultrakonzervatív iráni lapok tegnap provokációnak próbálták beállítani annak a fiatal lánynak a meggyilkolását, akinek képei bejárták a világot az interneten keresztül. Mint megírtuk, Neda Aga-Szoltán vőlegénye a BBC perzsa adásának nyilatkozva elmondta, hogy szemtanúk úgy látták: az iszlamista milícia, a baszidzs tagjai szándékosan vették célba és lőtték le a lányt. A FARSZ hírügynökség ezzel szemben egy vizsgálatra hivatkozva azt írta: ismeretlen nyitott tüzet csempészett fegyverből és találta el Nedát. A FARSZ szerint az iráni biztonsági erők az elmúlt hetekben több tucat ilyen típusú fegyvert koboztak el, amelyeket Iránba csempésztek be. Az Ahmadinezsadot támogató Vatan Emruz című lap pedig kimondottan Jon Leyne-t, a BBC újságíróját vádolta meg - akit az iráni hatóságok kiutasítottak -, hogy bérgyilkost fogadott fel, akinek meg kellett ölnie valakit a dokumentumfilmjéhez.

A Press TV angol nyelvű iráni televízió internetes oldala szerint az elnökválasztást követő teheráni tiltakozó megmozdulásokban húszan haltak meg (az eddig említett 17-tel szemben), ám közülük nyolcan a Forradalmi Gárdához köthető, önkéntesek alkotta baszidzs félkatonai alakulat tagjai voltak.

Rendfenntartó és biztonsági fegyveresek az iráni parlament előtt
Rendfenntartó és biztonsági fegyveresek az iráni parlament előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.