Az USA nincs a Déli áramlat ellen

Az illetékes amerikai fődiplomata szerint a brüsszeli viták dinamikája a Nabucco gázvezeték pártolóinak kedvez - és a helyzetük sokat javult az elmúlt időben.

Nem ellenezzük. Látjuk, hogy vannak európai országok, amelyek reményeket fűznek hozzá. Kik vagyunk mi, hogy megmondjuk nekik: ne tegyék ezt? Ez az egyes országok és vállalataik hatáskörébe tartozik - mondta lapunknak a Déli áramlat gázvezetékre vonatkozó kérdésére az USA eurázsiai energiaügyi kérdésekkel foglalkozó utazó nagykövete.

Richard Morningstar ugyanígy látja a szintén orosz érdekeltségű Északi áramlat ügyét, miután a napokban tárgyalt az EU elnökségét jövő szerdán átvevő Svédország képviselőivel, illetve moszkvai és kijevi illetékesekkel, köztük Szergej Smatko orosz energiaügyi miniszterrel és Alekszej Miller Gazprom-elnökkel.

Morningstar úgy nyilatkozott: egyesek szerint a Nabucco és a Déli áramlat kioltja egymást, ő maga azonban nem tudja a kérdésre a választ. Ami a Nabucco európai támogatottságát illeti, a nagykövet az EU-tagállamokon belüli nézetkülönbségek dacára sokkal jobbnak tartja a helyzetet, mint egy-két éve volt, és azt fejtegette: a brüsszeli viták dinamikája a Nabucco pártolóinak, elsődlegesen a mostani egyoldalú energiafüggőségük miatt abban különösen érdekelt kelet-közép-európai országoknak kedvez. Ugyanis - vélte Morningstar - az ellenzők álláspontja lagymatagabb a támogatókéhoz képest.

Morningstar egyébként feltűnően pozitívan nyilatkozott az oroszországi energiatárgyalásokról, és az ellentétek hangsúlyozása helyett leszögezte: "nem kell mindenben egyetértenünk". A hangvétel arra utalhat, hogy az USA (sem) keresi a feszültséget Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök két hét múlva esedékes, moszkvai találkozója előtt. Az amerikai diplomata szerint például Moszkvának sem áll érdekében, hogy élezze a feszültséget energiaügyekben az ukránokkal, és szerinte ennek megfelelően is tesz majd. - De sohasem tudhatjuk - adott azért magának egérutat Morningstar.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.