Romok a teheráni utcákon, reményvesztettség az arcokon

Tegnap, szombat este volt talán a legkomolyabb ellenzéki megmozdulás Teherán utcáin, azt követően, hogy pontosan egy héttel ezelőtt bejelentették az elnökválasztás végeredményét, Mahmud Ahmadinezsad abszolút mértékű győzelmét. A képek és beszámolók tanúsága szerint a belváros számos ponton lángba borult, s már nemcsak kukák égtek, hanem autóbuszok és egyéb közlekedési eszközök. Sőt a hírek szerint Nyugat-Teheránban a tiltakozok egy mecsetet is megtámadtak, Khomeini ajatollah sírjánál pedig egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát.

Az utcákon meg láthatók a tegnapi "rendbontás" eredményei. Megolvadt kukák és betört kirakatok, megrongált Ahmadinezsad-poszterek tanúskodnak az elszabadult indulatokról. A boltok többsége ma ki sem nyitott, vagy csak korlátozottan, kora délutánig tart nyitva. S miként sokan mondják, négy óra után csak óvatosan lehet közlekedni az utcákon, mert az események minden bizonnyal folytatódnak majd.

A feszültséget az utcán tapasztalható rendőri készültség egyértelműen bizonyít. A Forradalom útján végigbuszozva, szinte mindegyik kereszteződésnél nagy számban lehetett látni védőöltözékbe bújt rohamsisakos és pajzsos biztonsági erőket. Kisteherautókon ücsörögve húzzák meg magukat, s készülnek az esti esetleges újabb összecsapásokra. Emellett rengeteg a motoron párosával ülő rendőr is, akik hangos motorzúgással járnak helyszínről helyszínre, s ha szükséges készen állnak a beavatkozásra. A levegőben menetrendszerűen köröz, illetve húz el rendőrségi helikopter. A fontosabb kormányzati épületek közelében útlezárások vannak, miként a közparkokat is ellepték az egyenruhások. Némely fiatalt azonban úgy látszik ez sem fog vissza, motoron elhúzva a strázsáló erők mellett hangosan bekiabálnak nekik, s mutatják az ellenzékiek kétujjas jelét.

Az állami irányítás alatt álló televízióban bemutatott szombat esti képsorok szerint a tömeg rendőröket és biztonsági alkalmazottakat ütlegelt.

S míg sokaknak kétségkívül elege van a randalírozásból, addig mások úgy vélekednek, hogy a vezetés minden erővel igyekszik vérbe fullasztani az eseményeket, s elhallgattatni a kritikus hangokat. Az emberek többsége a határozott kormányzati fellépést látva komolyan kétségbe van esve, sokan igyekeznek távol maradni a bizonytalan kimenetelű eseményektől és helyszínektől. A távolból figyelnek, arcukon pedig a döbbenet és a félelem is megjelenik. Miként az idősebbek is aggodalommal figyelik a fejleményeket, sokaknak kétségkívül a 30 évvel ezelőtti események jutnak az eszükbe, s mondják, is "Iránnak elég volt két forradalom, nem szükséges egy harmadik is."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.