Magyar egyetemi központ Kolozsváron

A Nemzeti Jelentőségű Intézmények és Programok eddigi legjelentősebb megvalósítását, az erdélyi Iskola Alapítvány felsőoktatási és szakképzési központját adták át szombaton Kolozsváron Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikai szakállamtitkára és Szabó Vilmos külügyi államtitkár jelenlétében. A 2004-2009 között megvalósított, 1,35 millió eurós beruházás kizárólag magyar költségvetési támogatásokból vált lehetségessé.

A központ korszerű konferenciatermet és 21 olyan egy- és kétszobás lakást is magában foglal, amelyeket szeptemberben pályázati úton osztanak ki fiatal kolozsvári egyetemi oktatóknak.

Az avatási ünnepségen Markó Béla, az RMDSZ elnöke, és Veres Valér, a Kolozsvári Magyar Egyetemi Intézet igazgatója mondott köszönetet a hathatós támogatásért.

Kiss Péter beszédében rámutatott: a határon túli magyarságot segítő támogatási rendszer fő célja, hogy stabil, kiszámítható viszonyok épüljenek ki a magyar-magyar kapcsolatokban. Így az erdélyi magyar közösség saját értékeinek és szükségleteinek megfelelően tervezheti meg jövőjét és intézményeit, attól függetlenül, hogy miként folytatja párbeszédét a mindenkori magyar kormánnyal. Kiss Péter megerősítette: a szigorú válságkezelő intézkedések ellenére sem az idén, sem jövőre nem csökkentik a határon túli magyarságnak szánt támogatást.

Kelemen Hunor, az RMDSZ ügyvezető elnöke, az Iskola Alapítvány részéről közölte: július 1. és augusztus végéig lehet pályázni lakásokra, amelyeket három évre adják ki, s egy alkalommal lehet meghosszabbítani.

Markó Béla beszél az Iskola Alapítvány székházának avatásán
Markó Béla beszél az Iskola Alapítvány székházának avatásán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.