Egységes kádülést akar Európa

Gondolt már gyermekfürdetés közben EU-szabványokra? Még biztosan nem, és jól is tette: a fürdőkádakra, a kádülésekre vagy a kádállványokra majd csak most dolgozzák ki az uniós biztonsági szabványokat. Nem azért, hogy a szabályokat szaporítsák, hanem mert Európa-szerte jó néhány balesetet és sérülést okoznak a kétes minőségű gyermekgondozási cikkek.

Megúszni persze ezúttal sem lehet a jogi EU-labirintust, a biztonságosabb termékeket egy ideig kár is tehát keresni. Dióhéjban: az Európai Bizottság javaslatot tesz az új szabványokra, ezt megvitatja a két döntéshozó szerv, a tanács és az Európai Parlament, s végül az Európai Szabványügyi Bizottság nekilát a munkának... Összeurópai szabványokat alakítanak ki az ablakok és erkélyajtók gyermekbiztos záróeszközeire is.

Szomorú esetek sokasága késztette az uniót a tagállamonként eltérő követelmények öszszehangolására. Ablakból vagy erkélyről kizuhant kisgyermekek súlyos agy- és koponyasérüléseket szenvedtek, esetleg meg is haltak. Gyermekfürdetési termékek is szétesnek, felborulnak időnként, és gondot okoz, hogy a szülőket nem figyelmeztetik elég egyértelműen: felügyelet nélkül bármilyen csodaeszközzel sem lehet magukra hagyni a kicsiket.

Etetőszékek, kiságymatracok, gyermekülések - az EU-szabványgyártás a tervek szerint ezekkel folytatódik. Szigorítják a stabilitási és a biztonsági előírásokat, és kötelezővé teszik a szülőknek-gondozóknak szánt világos útmutatásokat.

Ki gondolná, hogy a bébikomp minden más, csecsemőknek tervezett árucikknél több sérülést okoz? Ha felborul, vagy a lépcsőn leesik a kerekes készülék (ezzel a járni még nem tudó gyerekek totyoghatnak ide-oda), általában a fej sérül meg. Erre a termékre már meg is született az európai biztonsági szabvány; a javulás remélhetőleg a baleseti statisztikákban is megmutatkozik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.