Az iráni vezetés megosztottságának jelei

Az iráni televízió megerősítette vasárnap, hogy Teheránban tíz halálos és több mint száz sebesült áldozata volt a szombati ellenzéki tüntetésnek, amelynek során felgyújtottak egy mecsetet is. A közszolgálati televízió először azt jelentette, hogy a mecsetben is többen meghaltak, de utóbb ezt cáfolta, s elnézést kért a félretájékoztatásért. Ugyanakkor azt állította, hogy az utcákon "érezhető volt a terrorista ügynökök jelenléte" a városban. Az angol nyelvű Press TV azt állította, hogy "terrorista csoportok" és a rendőrség összecsapásaiban 13-an vesztették életüket.

Háromnapos gyászt hirdetett a tüntetések áldozatainak emlékére az iráni ellenzék legtekintélyesebb vallási személyisége, Ali Montazeri nagyajatollah. Montazeri az iszlám köztársaság egyik megalapítója volt, de később szembekerült a vezetéssel, és éveken át házi őrizetben tartották.

Egy másik tekintélyes politikus, Mohammed Khatemi volt iráni elnök annak a véleményének adott hangot, hogy nem megoldás az elnökválasztási eredmények vitájára, ha a belpolitikában kulcsszerepet játszó Őrök Tanácsa szúrópróbaszerűen ellenőrzi a voksokat. A hivatalos teheráni közlés szerint az illetékesek már vizsgálják" a június 12-i elnökválasztás lebonyolításáról beérkezett panaszokat, és a hét végén fogják közölni az eredményt.

Az iráni vezetés belső ellentéteire utal az a hír is, hogy a hatóságok egy időre letartóztatták Hasemi Rafszandzsani volt elnök lányát és további négy családtagját, mert részt vettek a betiltott ellenzéki tüntetéseken. A volt államfő nem titkolta ellenérzéseit Mahmud Ahmadinezsad elnök június 12-i újraválasztása kapcsán.

Abul-Haszan Baniszadr - aki a sah rendszerét megdöntő és az iszlám köztársaságot megalapító Ruhollah Khomeini ajatollah egykori legfőbb bizalmasa és a köztársaság első államfője volt - a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva új iráni forradalom kezdetéről beszélt. (Baniszadr 1981-ben kegyvesztett lett, Párizsban telepedett le, ahol rendőri felügyelet alatt él.) Szerinte, ha az elnökválasztás megismétlését követelő és közvetve a tüntetések élére álló Mir Hoszein Muszavi a vele szembeni fenyegetések ellenére nem hátrál meg, a demokráciára való áttérés lényegesen felgyorsulhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.