Színt vált az Olasz Nemzeti Gárda

Inkább elnökétől, mintsem egyenruhájától vált meg az Olasz Nemzeti Gárda. Az ügyészség vizsgálatot indított a fasizmus dicsőítése vádjával. A Berlusconi-kormány minisztere fasiszta karlendítéssel szalutált.

Ha az egyenruhánkkal van baj, megváltoztatjuk a színét: kék gárda leszünk! - jelentette ki a feketének keresztelt gárdának a hatósági eljárás elindítása után a csendőrségen is kihallgatott elnöke, Maurizio Correnti. Bajtársai azonban inkább tőle váltak meg (hivatalosan a közalkalmazott Correnti nem vállalhat gárdás szerepet), mint az olasz ellenzék és a zsidó közösség által is náci és SS-egyenruhának nevezett viselettől. A magát politikamentesnek valló szervezet alig egyhetes bemutatkozásakor Correnti is a birodalmi sassal díszített egyenruhában pózolt, és akkori fotója sem tűnt még el a szélsőjobboldali Olasz Szociális Mozgalom (MSI) védnökletével született gárda honlapjáról.

De a hangnem megváltozott: "hiába a sorainkba jelentkezők magas létszáma, a gazdasági válság miatt nem mindenki bírja saját zsebből kifizetni az egyenruhát" - közölte a tevékenységét éppen ezért ideiglenesen visszafogó gárda. Pedig az alapító Gaetano Saya a hét végén még anakronizmusnak nevezte - a fasizmust büszkén hangoztatva -, hogy a császári sas és a fekete sugarú nap az ókori Róma óta az olasz történelem része, és a gárda kétezer tagja (harminc százalékban egykori katona és rendőr) kész az utcai járőrözésre, polgárőrségként együttműködve a hatóságokkal és az Északi Liga zöld inges csapataival.

A gárda elcsendesüléséhez az ellenalakulatokkal fenyegető zsidó közösség, az antifasiszta Milánó nevében tiltakozó jobbközép és főleg a terrorizmus ellenes ügyészség vizsgálata vezetett. Annál is inkább, mivel Sayával szemben már 2004-ben eljárás indult a fasizmus éltetésének vádjával.

Az Északi Liga belügyminisztere, Roberto Maroni folklórnak nevezte a gárdát - emlékeztetve, hogy a Milánótól Palermóig már most is járőröző tucatnyi polgárőrség között az elfogadás előtt álló újabb közbiztonsági törvény tesz majd rendet. Alkalmasságukról az önkormányzat dönt, nyilvántartásba kerülnek, és nem lehetnek katonai jellegű szervezetek, pártok, szakszervezetek, szurkolótáborok csoportjai.

A nemzeti biztonságért harcoló Ligának viszont nincs vesztegetnivaló ideje. Először a bevándorlóknak fenntartott különjáratú autóbuszok bevezetését javasolta Milánóban. A kudarcba fulladt ötlet után pedig a munkanélküli bevándorlókat (főleg afrikaiakat) akarja kitiltani a - Liga szerint szabadtéri sátortáborrá züllesztett - városi parkokból.

Ennél is nagyobb meglepetést váltott ki az idegenforgalmi miniszter asszony, a Silvio Berlusconi üdvöskéjének tartott Michela Brambilla magasba lendített karja, amellyel az olasz csendőrség ünnepén szalutált. - Nevetséges a könyököm által bezárt szög méricskélése - kommentálta az azóta hallgatásba burkolódzó miniszter. A méricskélő olasz sajtó szerint azonban nincs kétség: fasiszta karlendítésről volt szó.

Utcára vonulnak az olasz gárda tagjai
Utcára vonulnak az olasz gárda tagjai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.