Gyásztüntetés Teheránban

Több százezer iráni gyűlt öszsze tegnap ismét Teherán belvárosában, immár ötödik napja, hogy ezúttal csendben tiltakozzanak a múlt pénteki elnökválasztás eredményének meghamisítása miatt, és meggyilkolt tüntetőtársaikra emlékezzenek. A legtöbben feketébe öltözve jelentek meg a Haft-e-Tir téren.

Mir Hoszein Muszavi reformpárti elnökjelölt békés tüntetésre szólított fel, miután kedd éjjel a kormánypárti félkatonai szervezet, a baszidzs több egyetemi kollégiumot megtámadott, legalább négy diák meghalt. (Hétfő este legalább hét ember vesztette életét.) Információk szerint a sirazi egyetem kollégiumát is megtámadta a baszidzs, ahonnan szintén érkezett legalább egy diák haláláról szóló videofelvétel. Muszavi-párti tüntetésekről adtak hírt más nagyvárosokból is: Rasht, Orumiyeh, Zanjan, Zahedan, Tabriz és Mesed mind megmozdulások helyszínei voltak.

Muszavi óriás gyásztüntetésre szólította híveit csütörtökre is. A "taktika" korábban már bevált: az 1979-es forradalom alatt a folyamatos gyásztüntetések állandó lendületet biztosítottak a mozgalomnak.

Az iráni labdarúgó-válogatott hat tagja is az ellenzék zöld színű szalagját tekerte a csuklójára tegnap, a Dél-Korea elleni világbajnoki selejtező meccsen. A focistákról a második félidőre levetették a zöld szalagokat.

A Forradalmi Gárda figyelmeztette az iráni internetezőket, hogy ne "szítsanak feszültséget" a neten, különben bíróság elé állítják őket. A külföldi tudósítók munkájának ellehetetlenítése óta az irániak maguk adják a legfontosabb híreket a tüntetésekről különféle honlapokon. Az iráni hatóságok tegnap is több honlapot blokkoltak. A The Guardian brit napilap szerint gyanús autóbalesetben meghalt az iráni belügyi IT-szakember, aki állítólag először hozta nyilvánosságra, hogy a számok nem stimmelnek, tehát a választást elcsalták. Iszfahan tartomány főügyésze eközben halálbüntetéssel fenyegette meg a tüntetőket.

Az éjszaka folyamán ismét több iráni újságírót, ellenzéki politikust, vallási személyt tartóztattak le szerte az országban. A The Guardian több száz fogvatartottról ír.

Az iráni politikai elit megosztottsága még sosem volt ennyire nyilvánvaló, mint most, az 1979-es forradalom óta tapasztalt legnagyobb számú tömegmegmozdulások során. Tegnap szárnyra kapott a hír, hogy Akbar Hasemi Rafszandzsani korábbi elnök, dúsgazdag befolyásos politikus (a legfőbb vezető, Ali Hamenei és Mahmud Ahmadinezsad elnök politikai ellenfele) az ország vallási központjába, Komba utazott, hogy a vallási vezetőktől támogatást kapjon az ellenzéki mozgalom számára. Az ellenzék szigorúan az iszlám köztársaság keretén belül gondolkozik, rendszerváltásról nincs szó. Új választást követelnek, amit Hamenei eddig megtagadott, és csak a szavazatok részleges újraszámlálásába egyezett bele.

Lehetséges forgatókönyvek

A hatalom vérbe fojtja a tiltakozásokat (a hadsereg álláspontját egyelőre nem ismert).

A részleges újraszámlálás során "kiderül", hogy Ahmadinezsad némileg kevesebb szavazatot kapott, de továbbra is elnök marad. A vezetés reméli, hogy ezzel megelégszik a tömeg.

Ali Hamenei legfőbb vezető "megszabadul" Ahmadinezsadtól, aki állítólag rábeszélte a csalásra, és belemegy az előrehozott választásba.

Régi-új tisztséget hoznak létre Muszavinak (esetleg újra miniszterelnök lehet), remélve, hogy ez elég lesz az ellenzéknek.

Rafszandzsani, a Szakértők Tanácsa nevű testület vezetőjeként elvileg kezdeményezheti a legfőbb vezető elmozdítását, de ez példanélküli lépés lenne.

Valójában bármi lehetséges.

Muszavi hívei gyülekeznek az iráni fővárosban
Muszavi hívei gyülekeznek az iráni fővárosban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.