Fogy a mágneses vonzerő

Hiába bukott óriásit az európai parlamenti választáson, Gabriele Pauli ambíciói változatlanul hatalmasak. A bajor politikusnő közel száz nappal a Bundestag-választás előtt immár saját pártot alapít, miután jó másfél év leforgása alatt kettőt is "elfogyasztott". - A rendszert akarom megváltoztatni, túllépni a "kapitalizmust vagy szocializmust" felfogáson - adott bepillantást világképébe a Passauer Neue Pressében megjelent interjúban a vonzó 51 éves asszony.

Pauli azzal tett szert országos ismertségre, hogy a CSU-n belüli "rebellis" fellépésével jelentős mértékben hozzájárult a Bajorországot és a konzervatív pártot uraló Edmund Stoiber bukásához. Majd elindult a CSU elnöki posztjáért, programjában a konzervatív táborban sokak megrökönyödését kiváltó javaslatával, miszerint a házasságok "első körben" csak hét esztendőre szólnának. A vízválasztó időszak után a feleknek nyilatkozniuk kellene a folytatásról.

A keresztény-szociális unióból való - nem éppen önkéntes - távozása után önmagát dögös motoros bőrszerelésben is szívesen fotóztató Pauli a Szabad Választóknál (német rövidítéssel FW) landolt. A nagy néppártoktól elhatárolódó politikai tömörülés Bajorországban főleg sok csalódott CSU-szavazót tudott megszólítani. Olyan sikerrel, hogy a tavaly szeptemberi tartományi választáson - már a listán húzónévként szereplő Paulival - több mint tíz százalékot szereztek, és huszonegy képviselőt küldhettek a 187 tagú testületbe.

Az áttörésen felbuzdulva a Szabad Választók úgy gondolták, hogy Pauli listavezetőként erős mágnes lesz majd az EP-választáson. A számítás azonban csúfos kudarcba fulladt, június első vasárnapján az FW két százaléknál is kevesebbet kapott. Több kommentátor is megjegyezte: hiába vannak gondban a nagy német néppártok, a Bundestagban jelen lévő öt párt mellett egy hatodiknak egyelőre semmi esélye Európa vezető gazdasági hatalmában.

Az FW vezetői a keserű tanulságokat levonva bejelentették, hogy nem indulnak a szeptember végi Bundestag-választáson. Pauli viszont közölte, hogy ő ezt másként gondolja - ha kell, saját pártot alapít, és azzal fut neki a következő országos politikai erőpróbának. A "rebellis" magatartást az amúgy szabadon gondolkodók sem értékelték, rövid úton kiadták az asszony útját. - Frau Pauli a kezdetektől nehéz esetnek bizonyult. Saját szerepet igényelt, nem volt hajlandó elfogadni a mi játékszabályainkat - nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak az FW egyik meghatározó politikusa, Hubert Aiwanger.

Az immár független tartományi képviselőnek számító Pauli jövő vasárnapra egy müncheni sörözőbe invitálta azokat, akik készek vele a "rendszerváltoztatásra". A show folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.