A Gripen-ügyben az etika nem játszott szerepet

Christer van der Kwast korrupciós ügyekkel foglalkozó svéd főügyész szerdán immár hivatalosan is bejelentette, hogy lezárta a magyar, cseh és dél-afrikai Gripen harcigép-vásárlásokkal kapcsolatos, korrupciógyanús ügy nyomozását. Mint mondta, "biztos benne, hogy a SAAB hatalmas összegű, kenőpénzgyanús kifizetéseket eszközölt, de ezt nem tudja személyhez kötni, és így bíróság elé sem viheti az ügyet".

Arra ezúttal nem tért ki Van der Kwast, hogy az amerikai és a brit ügyészségek állítólag egyezséget kötöttek a BAE Systemsszel, hogy "kivásárolják a korrupciós bűncselekményeket, és önként nagy összegű büntetést fizessenek, aminek fejében a hatóságok lezárják az ügyet". Lapunk stockholmi tudósítója a svéd főügyésszel beszélgetett.

- Főügyész úr! Lehetséges, hogy Nagy-Britanniában és az USA-ban egy cég csak úgy "megvásárolhatja a bűneit"?

- Erre nem tudok felelni, sőt nem is szeretnék. Lezárták a nyomozást, ehhez joguk van, én mint svéd főügyész nem tudok mit kezdeni a dologgal.

- Mégis, ha ez jogilag lehetséges, hogyan fest etikai szempontból? Mit üzen a választópolgároknak?

- Etika? Na igen... Hát, mit is mondjak? Ilyen hatalmas öszszegű üzletek esetében az etika nem szokott túl nagy szerepet játszani. Etikusnak lenni bizony költséges dolog, mármint üzleti szempontból.

- Svédországban is lehetséges lenne egy ilyen alku?

- Nem, egészen biztosan nem.

- Hová megy az önként vállalt pénzbírság összege?

- Ez a britek és az amerikaiak ügye. Erről semmilyen tájékoztatást nem kaptam.

- Ön is lezárta tehát a nyomozást, mivel nem tudja beazonosítani a személyt, aki a korrupciós bűncselekményt elkövette. Azért kényszerült erre a lépésre, mert a britek és az amerikaiak lezárták az ügyet, és ezzel elzárták az ön csatornáit is?

- No comment...

- Hogyan éli meg ezt az ügyet? Hiszen évek munkája szállt el, és most megy nyugdíjba is. Vereség, keserű szájíz?

- Ebben a pozícióban az ember nem foglalkozhat ilyesmivel. Az érzések magánügyek. Persze nem állítom, hogy mindez boldoggá tesz. Nem, egyáltalán nem.

- Lehetséges lenne, hogy összecsomagolja a Gripen-ügy magyar vonatkozású iratait, és elküldje Magyarországra?

- Szigorúan bizalmas és titkos anyagokról van szó, nem lehet csak úgy feladni postára, mint egy csomagot. Ez tehát csak akkor lenne lehetséges, ha a magyar hatóságok hivatalosan kérnék.

- Akkor ennyi volt? Nyugdíjba megy, és pecázgat?

- Például.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.