Tiltják, de tüntettek Iránban

A hatalom lecsapott Iránban a tüntető ellenzékre és megszüntette a nemzetközi média működését az országban. Az Őrök Tanácsa kizárta a szavazatok teljes újraszámlálását, csak helyi korrekciókat engedélyezne.

A tiltások és lebeszélések ellenére kedden mégis elindult egy ellenzéki tüntető menet az IRIB állami televízió épülete felé. Szemtanúk szerint a tiltakozók megközelítették az épületet, amelyet rohamrendőrök vettek körül. A Reuters beszámolt arról, hogy az előző napi megmozdulástól eltérően a tüntetők csendben vonultak, nem kiáltoztak Ahmadinezsad-ellenes jelszavakat. A brit hírügynökség azt írta, hogy a tüntetőket a rohamrendőrség és a Baszidzs-milícia tagjai kísérték, de erőszakos esemény - akkor még - nem történt. A tüntetők többsége Muszavi kampányának zöld színeit viselték. A keddi eseményekről csak hiányos és szaggatott információk jutnak el a világba, mivel az iráni rendszer betiltotta a külföldi tudósítók működését, akadályozza az internetkapcsolatot. Az eseményekről az állami televízió tendenciózus tudósításait látni, a hírügynökség is a egyedül kormány szempontjából világítja meg az eseményeket.

Keddre két nagy tüntetést terveztek Teheránban ugyanarra a térre. Előbb Ahmadinezsad hivatalban lévő elnök harcos hívei tartották meg gyűlésüket, amelyen - írta a Reuters - több tízezren vettek részt. Az egyik szónok azt rótta fel Muszavinak, hogy környezete már a választások előtt azzal állt elő, hogy a hivatalban lévő elnök csak csalással győzhet. "Önök nem veszik figyelembe, hogy Irán nem csak Teheránból áll" - mondta Golamali Haddadadel volt parlamenti elnök.

A tervek szerint nem sokkal később Mir Hoszein Muszavi ellenzéki jelölt tábora tartott volna demonstrációt. A hétfő esti véres események miatt Muszavi arra szólította fel híveit, ne vonuljanak az utcára. A tüntetéseket a belügyminisztérium is betiltotta, s ennek ellenére az ellenzékiek mégis elindultak. A tüntetők az elnökválasztás - állítólag meghamisított - eredményeinek megsemmisítését, új választásokat követelnek. Ezt a tizenkét tagú Őrök Tanácsa (a legfelsőbb jogalkotó testület Iránban, tagjai főpapok és iszlám jogászok) elutasította. Csak azt engedélyezik, hogy bizonyos helyeken újra számolják a szavazási eredményeket. Ennek lehetőségét előző nap a legfőbb (vallási) vezető Ali Hamanei ajatollah engedélyezte. Muszavi mellett egy másik elnökjelölt, Mohszen Rezai, a forradalmi gárda volt parancsnoka, is a szavazás eredményének törlését követelte.

Hétfői lapzártánkkor még csak egy halottról tudósítottak a hírügynökségek. Keddre kiderült hét halottja volt az előző napi zavargásoknak. A tüntetőkre az ún. Baszidzs-milícia emberi lőttek. Ez a félkatonai szervezet a forradalmi gárda alárendeltségébe tartozik, tagjainak egy része fegyvert visel, s úgy tartják róluk, hogy a konzervatív klerikális erők hűséges hívei. Szolgálataikat a rendszer különböző kedvezményekkel ismeri el. Az angol nyelven adó iráni Press-TV szerint "a békés tüntetők közé keveredő garázdák támadtak egy katonai őrhelyre, s ez váltotta ki a lövöldözést. Egy németországi száműzetésben élő iráni ellenzéki politikus szerint viszont jóval több volt a halálos áldozat, mint azt a hivatalos teheráni hatóságok állítják. Mehran Barati-Novbari az RBB Inforadiónak nyilatkozva azt állította, hogy értesülése szerint összesen 22 halottja és 136 sebesültje van a tüntetéseknek az egész országban - az MTI berlini tudósítója.

A rendszer biztonsági apparátusa a tüntetések külföldi felbújtóira mutogat. Golam Hoszein Mohszeni-Edzsei hírszerzési miniszter ötven letartóztatásról számolt be, s azt állította, hogy ezek terrorcselekményekre készültek. A miniszter szerint céljaikat robbantásokkal és terrormerényletekkel kívánták elérni. A biztonsági erők húsz robbanóanyag lerakatra bukkantak. "Ezeket külföldről támogatták" - állította a miniszter. A felbújtók másik csoportja a miniszter szerint "ellenforradalmi elemekből" áll, akik befurakodtak a kampányközpontokba. Az államvédelem huszonhat ilyen ellenséges elemet vett őrizetbe.

A hírügynökségek jelentései szerint letartóztatások voltak vidéken is, egyebek között Shirázban az ottani egyetemen történt tiltakozás nyomán száz főt vettek őrizetbe az ISNA hírszolgálat szerint.

A jelek szerint a teheráni tüntetéssorozatnak nincs vége. A Reuters szerint az ellenzékiek SMS-üzenetekkel hívják elvbarátaikat a szerdai tüntetésre, amelyet Haft-e Tir téren akarnak tartani.

Tüntetők személygépkocsit égetnek Teheránban
Tüntetők személygépkocsit égetnek Teheránban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.